„Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, potrivit programului de guvernare.

Totuşi, acesta prevede „stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie”.

Guvernul vrea să evalueze impactul legii pensiilor din sistemul public în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum si organizaţii reprezentative ale vârstinicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat).

Totodată, va fi creată o comisie specială parlamentară pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din tot sistemul de pensii.

Creşte contribuţia la Pilonul II

Coaliţia de guvernare primite creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024.

„Anul 2020, afectat direct de efectele pandemiei, nu a putut genera, în condiţii de obiectivitate, o dezbatere publică necesară privind contribuţiile la pilonul 2 de pensii. Obiectivul rămâne prioritar pentru Guvern”, arată programul de guvernare.

Coaliţia promite şi că va promova o soluţie legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private.

Programul de guvernare vizează şi promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private).

Vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea, de la începutul anului 2021 a unor indicatori de performanţă clari pentru toate casele. Un criteriu de evaluare esenţial se va referi la recuperarea în totalitate a întârzierilor (unele extrem de mari) în emiterea deciziilor de pensionare, a deciziilor de recalculare respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare, potrivit documentului.

Totodată, parte din activităţile necesare în vederea stabilirea dreptului la pensie ar putea fi externalizate pentru a degreva sistemul public de anumite sarcini care aglomerează personalul, conform adevărul.ro.

Citește și:

Ce se întâmplă cu prețurile chiriilor: Pandemia de COVID-19 a schimbat situația pe plan imobiliar

EXCLUSIV Prima lovitură pentru Guvernul Cîțu! George Simion, lider AUR: ‘Categoric NU’

În emisiunea lui Marius Tucă a fost elucidat misterul numirii lui Cîțu ca premier! Jocurile făcute de Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Iohanniștii știau că trebuie să-l forțeze pe domnul Ciucă