Ce se întâmplă cu prețurile chiriilor: Pandemia de COVID-19 a schimbat situația pe plan imobiliar

Situația chiriilor s-a schimbat odată cu criza economică provocată de pandemia noului coronavirus SARS-CoV-2.

Cum foarte mulți oameni lucrează de acasă, clădirile de birouri sunt goale de luni de zile. Pentru că situația tinde să devină disperată, dezvoltatorii au redus și cu 30 la sută chiriile.

În plus, fac îmbunătățiri pe cheltuiala lor, astfel încât spațiile să respecte toate normele anti-Covid.

O clădire de birouri din centrul Brașovului este în plin proces de renovare. Proprietarul a decis să o adapteze noilor cerințe venite din partea clienților așa că, printre altele, schimbă rețeaua de aer condiționat.

Horia Halmagi, expert imobiliar: ″În primul rând vorbim de un sistem cu centrală de tratare a aerului, cu aport de aer proaspăt pe fiecare etaj. De asemenea, după cum vedeți, acesta este un spațiu partiționat. Dacă înainte marea majoritrate a chiriașilor doreau spații open-space, astăzi asistăm la o tendință în care din ce în ce mai mulți în doresc spații compartimentate.”Dezvoltatorii sunt dispuși să suporte toate cheltuielile cu reamenajarea spațiului ori mai lasă din chirie. În Cluj-Napoca, de exemplu, chiriile s-au ieftinit și cu 30 la sută.

 

Iulian Berghian, director executiv rețea agenții imobiliare: “Sunt companii care au angajați care lucrează de acasă și atunci sigur că își doresc să reducă costurile cu chiria sau chiar înghețarea ei.”

Giorgio Goie, agent imobiliar: “Spațiile mai mari, care sunt la etaje mai înalte, pot fi mai greu compartimentate în altceva decât în spații de birouri.”

Într-o companie IT din Iași, doar 3 din cei 100 de angajați au mai trecut pe la birou în ultimele 9 luni. Antreprenorul a continuat, însă, să plătească pentru spațiu.

Dorin Cristea, antreprenor IT: “Păstrăm, în continuare, spațiul, pentru că ne pregătim, în câteva luni, lumea să se reîntoarcă. Noi, dacă renunțăm acum la un spațiu, după aia, dacă încercăm, din nou, să căutăm spațiu, să îl reamenajam, o să ne coste comparabil cu cât ne costă și acum.”

În București, pentru că cererea a scăzut cu 50 de procente, unele clădiri de birouri au fost transformate inclusiv în apartamente de locuit, conform stirileprotv.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Prima lovitură pentru Guvernul Cîțu! George Simion, lider AUR: ‘Categoric NU’

În emisiunea lui Marius Tucă a fost elucidat misterul numirii lui Cîțu ca premier! Jocurile făcute de Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Iohanniștii știau că trebuie să-l forțeze pe domnul Ciucă

Vești importante pentru toți angajații din acest domeniu: Starea de urgență le va aduce un stimulent de risc lunar

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare