Schimbări pe piața energetică!

Decizie importantă pe piața energetică: Petrom preia participația OMV la un perimetru de petrol și gaze din zona bulgară a Mării Negre. 

Potrivit b1.ro, Compania Petrom va prelua de la OMV participația deținută de grupul austriac la perimetrul offshore Han Asparuh din zona bulgărească a Mării Negre, potrivit unor surse din industria de petrol și gaze, citate de economica.net.

Astfel, Petrom va ajunge să opereze 30% din perimetrul offshore din Bulgaria, alături de două dintre cele mai mari companii petroliere europene, Total și Repsol, după ce preia participația deținută de OMVîn acest bloc.

Petrom va fi nevoită să plătească pentru preluarea acestei concesiuni din Bulgaria deoarece legislația împiedică transferul gratuit. Suma nu a fost dezvăluită, dar conform surse menționate, la acest moment, nu este foarte mare-ulterior, dacă explorarea se va dovedi un succes și se va trece la faza de exploatare a perimetrului din Bulgaria, OMVva primi “un premium”, o sumă de bani suplimentară.

Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime, și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri.

Perimetrul este concesionat mai multor companii occidentale: 40% deține firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, cea pe care o va prelua Petrom. Total este operator.

Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro.

Vezi și:

EXCLUSIV Lupta pentru bani. Cum se deconspiră lucrătorii din Servicii! Mișcările făcute de angajații SRI și ‘Doi și-un sfert’

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Mega-lovitură! Se dau amenzi uriașe pentru această faptă

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare