ludovic orban

sursa foto:  jurnalistii.ro

EXCLUSIV Nedreptate comisă de Guvernul Orban?! Omul dat afară de premier scoate la suprafață informații în premieră: ‘Nu au fost întârzieri’

Luni, Ludovic Orban l-a demis pe șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Ioan Petru Căprariu. În locul său, premierul l-a instalat pe Laurențiu Tenț.

Fostul șef al Casei de Pensii a făcut o serie de dezvăluiri, în exclusivitate, pentru Bugetul.ro.

Concret, el a confirmat sursele Bugetul.ro, care au declarat, în luna noiembrie, că are grave probleme de sănătate.

Joi, Petru Căprariu ne-a precizat că în luna iulie a acestui an, la două luni de la instalarea sa ca șef al CNPP, a suferit o intervenție chirugicală. Mai mult, în ultima perioadă, fostul șef al Casei de Pensii, potrivit propriilor declarații, a fost somat de medici să-și rezolve problemele la rinichi. În acest sens, el a fost nevoit să se interneze.

Vezi și EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

„Am mai fost internat în luna iulie. Am avut niște probleme de sănătare pe linie de cardiologie, am suferit o intervenție chirurgicală, iar acum am anumite probleme cu rinichii, pe care le aveam și atunci, dar nu le-am tratat deodată, că am zis să mă duc la muncă, că era prea mult de lucru acolo.

Aceste probleme le tratez acum, în continuare.

Prin declarațiile care s-au făcut, cred că s-a făcut o nedreptate. În rest, trebuia să fiu schimbat, având în vedere schimbările politice. Deci, nu am ce să comentez aici.

În luna iulie am avut intervenția chirurgicală, iar acum, când am fost internat, am fost pentru probleme legate de rinichi, insuficiență renală. Vă asigur că e real, din păcate. Preferam să nu fie. Cu acordul medicilor am întârziat cu problema la rinichi, ca să mai pun la punct niște treburi prin Casa Națională de Pensii, dar acum chiar am fost somat să mă internez. Am făcut, de fapt, o puncție de rinichi, să mi se ia o probă în baza căreia să mi se poată stabili diagnosticul”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Ioan Petru Căprariu.

Vezi și EXCLUSIV Harta ‘pătaților’ din Poliție. Toți șefii controversați

„Nu au fost întârzieri în plata pensiilor”

Totodată, fostul președinte al Casei de Pensii a precizat, pentru Bugetul.ro, că din 18 aprilie a.c., când a fost numit, și până în prezent, nu au existat întârzieri la plata pensiilor. În plus, el a susținut că, pe fondul internării sale în spital, nu aveau cum să existe întârzierim pentru că nu el, ca președinte, efectuează recalculările.

Totuși, el a recunoscut că au fost întârzieri la plata sumelor recalculate, nu cu pensia propriu-zisă și că acestea au existat din cauza recalculărilor generate de Legea 221/2018 și a deficitului de personal.

„În primul rând, nu au fost întârzieri în plata pensiilor. În al doilea rând, nu eu, ca președinte, efectuez recalculările, asta se face la nivelul fiecărui județ și fiecare director de casă județeană semnează și-și organizează activitatea. Însă, o realitate o constituie faptul că personalul este subdimensionat în sistemul public de pensii și, având în vedere că prioritate avea recalculările generate de Legea 221/2018, la celelalte recalculări, în toate județele, s-au mai înregistrat întârzieri. Dar înregistrările astea se înregistrează permanent din cauza deficitului de personal și pentru că a fost o încărcare mai mult decât normală, din luna aprilie și până la sfârșitul lui septembrie, pentru că am calculat în plus 80 și ceva de mii de dosare. Le-am recalculat. În mod normal, ele nu intrau în recalculare. Pentru această recalculare, sistemul nu a primit nicio suplimentare de personal.

În plus, există situații în care e necesar, pentru a face recalcularea, să se vină cu documente în completare. Nu poți să le faci în 45 de zile, decât dacă dai respingere la cererea respectivă. Ori, dacă îi dai respingere, nu se manifestă rolul pro-activ al Casei de Pensii, de a sprijini pensionarul ca să-și obțină dreptul.

Vezi și EXCLUSIV Dumitru Coarnă îi vinde pontul cel mare lui Marcel Vela! Doi șefi din Poliție ce ar trebui executați

În alt rând, recalcularea pensiilor, de regulă, înseamnă un adaos mic la plata pensiilor. Nu e vorba că oamenii n-au avut pensie. Lor li se plătea pensia în cuantumul care era, doar că recalculările astea aduceau un plus, de la câțiva lei la câteva zeci de lei. Practic, cu plusul acela s-a întârziat, nu cu pensia propriu-zisă, pentru că toți colegii din țară acordă prioritate absolută  stabilirilor noi de pensii, că acolo sunt persoanele care rămân, eventual, o perioadă de două luni, fără drepturi bănești, până le vine prima pensie.

Deci, nu pot să spună că, din cauza faptului că eu am fost internat, s-a întârziat, pentru că nu s-a întârziat. Plata pensiilor s-a făcut la termen și recalculările astea nu se pot face fără oameni. Eu am și spus într-un interviu televizat, că e necesară suplimentarea personalului în sistemul public. Lucru pe care îl susțin de ani de zile, nu de acum”,a spus, pentru Bugetul.ro, Căprariu.

Vezi șiProtejata lui Darius Vâlcov a dat lovitura- Funcția cheie pe care a pus mâna

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Ludovic Orban l-a demis, luni, 9 decembrie, pe Ioan Petru Căprariu din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii.

Anterior, prim-ministrul Ludovic Orban l-a acuzat pe Petru Căprariu că „și-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor”.

Mai mult, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a făcut public numărul de telefon al lui Căprariu, ca acesta să audă „vocile necăjite ale pensionarilor”.

Vezi și Anchetă incendiară. Greul din PNL și morișca banilor

Lovitură dură! Guvernul Orban taie ajutoarele copiilor cu handicap

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare