sursa foto:  zf.ro

Scrisoare deschisă către Ludovic Orban! I se solicită să retragă urgent proiectul

Scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban! I se solicită să retragă urgent proiectul de Ordonanță.

Președintele Carte ALFA, Bogdan Iuliu Hossu, îi cere șefului Guvernului să retragă Ordonanța de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care se reglementează accesul liber al spitalelor și clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

Scrisoarea deschisă care-l vizează pe Ludovic Orban

<<Bucureşti, 28 ianuarie 2020

Scrisoare deschisă

Către: Guvernul României
Domnului Prim ministru, Ludovic Orban,

Ref: Direcționarea fondurilor publice din sănătate către sectorul privat

Domnule Prim ministru,

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” respinge accentuarea privatizării fondurilor publice de sănătate și solicită retragerea proiectului de Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care se reglementează accesul liber al spitalelor și clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

În prezent, acestea pot implementa programe de sănătate doar dacă este depășită capacitatea furnizorilor publici.

Banii colectați în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiți în interesul bolnavilor, direcționați către servicii medicale, nu pentru a acoperi investitiile private din domeniu si a produce profituri.
În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcționarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din acești bani publici erodează și va eroda și mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita și mai mult accesul populației la serviciile de sănătate și va accentua decalajul dintre săraci și bogați.

Cunoaștem nemulțumirile populației privind dotările multora dintre spitalele publice și accesul la servicii de calitate. Dar acest lucru se va accentua si nu va fi rezolvat prin direcționarea unei sume și mai mari din fondurile publice către furnizorii privați de sănătate.

Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate nu vor crește, o mare parte dintre pacienții care sunt tratați în unitățile de stat vor fi direcționați către spitalele private, unde vor fi în situația de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puțini și le vor permite.

Federațiile membre din domeniul sănătății din cadrul CNS “Cartel ALFA” au identificat o serie de soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pe care le-au transmis de-a lungul timpului ministerului. De la acestea – și urmărind cu prioritate scopul îmbunătățirii accesului populației la servicii de calitate și finanțate corespunzător – trebuie pornită discuția pentru orice inițiativă de reglementare în domeniul sănătății.

Reglementarea unei chestiuni vitale pentru populație prin Ordonanțe de urgențe, mai ales în condițiile în care actualul guvern a dat jos guvernul anterior invocând excesul de ordonanțe, este incorect și imoral.

Solicităm ca, înainte de a schimba politicile in domeniul serviciilor publice de interes general, a destinatiei banilor pentru acestea, precum sănătatea sau educația, orice propunere să fie discutată și dezbătută în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social.

Bogdan Iuliu Hossu
Președinte CNS „Cartel ALFA”>>.

Vezi și

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare