gaz curent

sursa foto:  e-nergia.ro

Se adeverește scenariul ‘Blackout’? Expert, despre raționalizarea energiei pentru populație: ‘Începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri’

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre actuala situație de criză energetică cu că care se contruntă omenirea: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”.

Expertul în energie a subliniat că ”România nu are o strategie energetică așa cum au toate țările civilizate” și că acest lucru înseamnă cu nu avem nicio problemă să folosim centralele pe cărbune.

Mai mult, Dumitru Chisăliță a explicat cum ar trebui elaborată o strategie, așa cum a propus el în preambulul strategiei depuse la Ministerul Energiei: ”În momentul în care ipotezele inițiale (în funcție de care a fost construită strategia n.r.) se schimbă, există obligația de modificare a strategiei.

Adică, în situația în care apar niște elemente care nu mai sunt în concordanță cu aspectele care au fost luate în calcul la momentul conceperii documentului ai posibilitatea de a schimba strategia. Repet, dacă te găsești într-o anumită situație determinată de niște abateri fundamentale, îți rezervi dreptul de a interveni și de a adapta strategia ținând seama de contextele actuale din mediul de piață.

Din ce se întâmplă, din punctul ăsta de vedere, mi se pare o chestie foarte normală. Adică dacă văd că balanța pe care o am eu în iarna lui 2022-2023 și observ că-mi lipsesc 10 %, 15%, 20% din surse, trebuie să iau măsuri. Mă uit de la cine pot să cumpăr. Este clar că în astfel de momente trebuie să vin și să fac, să spunem, niște lucruri care, la momentul la care ne-am propus o strategie, păreau că nu sunt necesare”.

Expertul în energie a mai explicat că o astfel de decizie nu înseamnă că s-a eșuat, că se fac pași înapoi sau că strategia a fost proastă, ci înseamnă adaptarea la noua situație.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai explicat că în România o astfel de schimbare este relativ simplă deoarece România nu are o strategie pe energie: ”Nici măcar nu trebuie să ne batem foarte mult capul. Deci până la urmă asta nu e o problemă. Dacă aveam și noi o strategie cum au toate țările din Uniunea Europeană aveam o problemă, că ai o strategie aprobată. Ori, să te apuci să modifici o strategie este nevoie să parcurgi niște pași, adică eventual să modifici, nu știu dacă cu o Lege sau un simplu HG”.

Despre angajamentele din PNRR invocate de reprezentanții Guvernului, Dumitru Chisăliță a explicat că:

Încă o dată, angajament este luat pentru 2032. Deci eu pot să vin să zic ”îmi regândesc aliniamentul”. Îmi păstrez ținta, dar regândesc aliniamentul. Din punctul meu de vedere, de om care a lucrat la Bruxelles, în momentul în care te duci și invoci niște lucruri clare și știi să le susții, nu există nimeni să zică nu! Există nu, doar dacă azi spui una și mâine alta, te dovedești neserios! Dar, în momentul în care după un an de zile, doi ani de zile vii cu niște elemente și spui că s-au modificat punctele A, B, C nimeni nu o să spună că lucrurile sunt bătute în cuie”.

Dumitru Chisăliță a mai spus că ” Ce se va întâmpla nu știu, dar oricum lucrurile nu sunt deloc roz. E bine și frumos că e cald afară. Apele în baraje scad, alte elemente suplimentare nu vin din spate deci nu e deloc roz ce se întâmplă în momentul de față”.

Întrebat dacă, în opinia lui, se va ajunge la raționalizarea energiei, expertul a spus că: ”E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare. Ea era întotdeauna de luat în considerare dar cred că acum trebuie să ne preocupe tot mai mult acest subiect” iar referitor la subiectul sensibil al raționalizării energiei pentru populație, Dumitru Chisăliță a explicat că: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”, potrivit dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare