sursa foto:  voanews.com

Șerban Bubenek atrage atenția: ‘Se administrează oxigen în exces pacienților COVID din spitale. E un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litri’

Președintele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI), Șerban Bubenek, atrage atenția că în foarte multe spitale la secțiile de terapie intensivă se ”pacienților li se administrează prea mult oxigen”, iar acest lucru poate duce foarte ușor la incendii.

 

„Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalți 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentrație mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar și statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv – frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop… se poate întâmplă o tragedie.

Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi… Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta…. în unele locuri s-a înțeles, în altele nu”.

Reporter: Pacientului îi face rău? 

Şerban Bubenek: „În principiu nu, dar usucă mucoasa nazală și pot să creeze un disconfort în plus, altfel e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litri. Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut. Un pacient dispneic nici atât. Nu recomandăm administrarea. De ce se întâmplă? Colegii văd că au saturație proastă, dar soluția în aceste situații e chemarea unui medic reanimator și transfer în reanimare, unde poate fi pus pe astfel de sistem cu flux înalt care nu mai usucă mucoasa, sau dacă nici așa nu e suficient, ventilația mecanică invazivă sau non-invazivă”, conform Digi24.ro.

Citește și:

Pe model MApN, Lucian Bode vrea să schimbe legea în Ministerul de Interne! Ordinul îi vizează pe polițiștii care participă în teatrele de operații

Super veste pentru români: Nu vor mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru acest serviciu

EXCLUSIV N-au învățat nimic din tragedia de la Matei Balș! Clotilde Armand și Vlad Voiculescu n-au obținut nici până azi autorizația de securitate la incendiu la centrul de vaccinare de la Romexpo

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare