sursa foto:  digi24.ro

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: Cerem ca, până la finalul acestui an, să se facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a declarat, marți, că, în cadrul Adunării Parlamentare «Euronest» de la Chișinău, a fost adoptată o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023.

Tocmai am adoptat, în cadrul Adunării Parlamentare «Euronest» de la Chișinău, o rezoluție prin care cerem Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an.

Adunarea Parlamentară «Euronest» este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării «Euronest» (36 voturi pentru, niciun vot împotrivă și o abținere).

În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.

În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.

Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică”, a spus Mureșan.

Ce este Adunarea Parlamentară Euronest?

Adunarea Parlamentară Euronest reunește 60 de membri ai Parlamentului European și 50 de deputați din parlamentele naționale ale Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și, respectiv, Ucrainei. Participarea Belarusului la Adunarea Parlamentară Euronest este pentru moment suspendată din cauza situației politice de la Minsk.
Cea de-a 10-a Reuniune a Adunării Parlamentare „Euronest” are loc în perioada 20 – 21 februarie 2023 la Chișinău.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare