Sterilizarea animalelor de companie – capriciu sau necesitate?

În ziua de astăzi, sterilizarea a ajuns unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii animalelor de companie. Acest proces implică eliminarea testiculelor, în cazul masculilor, și o ovariohisterectomie, în situația femelelor. Astfel, se previne posibilitatea de a face pui și se stopează ciclurile estrale – căldurile la femele. Însă, este cu adevărat necesar? Am discutat cu medicii din cadrul unei clinici veterinare și am aflat că există multe beneficii ale sterilizării și chiar reprezintă o nevoie medicală, după cum vom explica în cele ce urmează.

Prevenirea comportamentului agresiv

Animalele nesterilizate sunt mai predispuse la comportamentul agresiv și la lupte cu alte animale, în special în perioada de împerechere. Acest comportament se explică prin competiția pentru un partener și chiar prin frustrarea sexuală resimțită în cazul neîmperecherii. Câinii masculi, de exemplu, pot deveni mai dominanți și mai agresivi în prezența altor masculi, în timp ce femelele nesterilizate pot deveni agresive în timpul ciclului estral – în perioada ovulatorie. Sterilizarea poate ajuta la reducerea acestui comportament prin eliminarea glandelor responsabile de producerea hormonilor sexuali – ovarul și testiculul.

Prevenirea bolilor

Sterilizarea poate preveni diverse afecțiuni ale organelor de reproducere, cum ar fi cancerul testicular sau ovarian, cancerul mamar, infecțiile uterine sau problemele de prostată. În plus, animalele nesterilizate sunt mai expuse riscului de boli cu transmitere sexuală, cum ar fi boala Lyme la câini sau FIV (virusul imunodeficienței feline) la pisici.

O boală cu importanță deosebită în medicina veterinară, care deseori este trecută cu vederea de către stăpâni, este piometrul. Este o boală foarte gravă care determină infectarea și umplerea cu puroi a uterului la femele, fiind necesară intervenția urgentă. Dacă nu se acționează la timp, există șanse foarte mari ca animalul să își piardă viața. Dacă observați distensia abdomenului și simptome de letargie și durere, transportați animalul de urgență la o clinică veterinară sau apelați un serviciu de ambulanta veterinara.

Reducerea populației de animale fără stăpân

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sterilizării este prevenirea creșterii populației de animale fără stăpân. Fără sterilizare, animalele de companie pot ajunge să se împerecheze și să aibă pui cu animale de pe stradă, care de cele mai multe ori sunt lăsați să trăiască în condiții precare. Acest lucru duce la creșterea numărului de animale fără stăpân supuse unor condiții dure, cu hrană insuficientă, cu boli și cu riscul de a fi maltratate și ucise în trafic. De asemenea, creșterea populației de animale stradale crește și riscul zoonotic (boli cu transmitere între animale și oameni) și focarele de infecție. Procedura de sterilizare caini este o soluție mult mai umană decât eutanasierea, prevenind apariția acestor probleme.

Economisirea de bani și timp

Animalele nesterilizate pot fi mai predispuse la probleme de sănătate ale organelor de reproducere, ceea ce duce la costuri mari și timp pierdut în tratamente. De exemplu, la femelele nesterilizate, infecțiile uterine pot necesita intervenții chirurgicale urgente – cum este cazul piometrului, tratamente cu antibiotice și supraveghere medicală continuă. Aceste cheltuieli și eforturi pot fi evitate prin sterilizare. De asemenea, animalele nesterilizate sunt constant în căutare de parteneri, ceea ce poate pune multe probleme de contenție stăpânilor. Pentru a evita fuga sau pierderea animalelor în căutarea unui partener, aceasta se dovedește o soluție bună.

Există, însă, și câteva riscuri asociate cu sterilizarea animalelor de companie. Acestea includ:

Complicații anestezice: Sterilizarea este o intervenție chirurgicală care necesită efectuarea unei anestezii generale. Există un risc de complicații asociate cu anestezia, cum ar fi reacții alergice sau probleme respiratorii. Cu toate acestea, complicațiile anestezice sunt rar întâlnite întrucât medicii veterinari efectuează diferite teste și un control general înainte de această operație, pentru a se asigura că toate condițiile sunt îndeplinite și animalul este în siguranță.

Infecții post-operatorii: După orice intervenție chirurgicală, corpul este vulnerabil la infecții. Este important să se respecte instrucțiunile post-operatorii pentru a reduce riscul acestora, motiv pentru care se administrează antibiotice și antiinflamatorii o perioadă după operație.

Probleme urinare: Unele animale pot dezvolta probleme urinare după sterilizare. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv modificări ale fluxului sanguin către rinichi sau o creștere a presiunii intraabdominale, însă aceste complicații sunt rar întâlnite. Tehnicile chirurgicale sunt mult mai avansate în ziua de astăzi, garantând siguranța animalului.

Modificări comportamentale: După sterilizare, unele animale pot avea modificări comportamentale. Acestea pot include scăderea activității, creșterea apetitului și modificări ale comportamentului sexual – mai exact absența acestuia. 

Care este momentul potrivit pentru sterilizarea animalelor de companie?

Este recomandat să sterilizați animalul de companie după atingerea vârstei de 6 luni. 

Nu este recomandată sterilizarea înaintea atingerii unei anumite vârste deoarece intervenția poate afecta dezvoltarea corectă a animalelor – care este guvernată de hormonii sexuali. În cazul femelelor, este recomandat să așteptați cel puțin până la apariția și trecerea primului ciclu estral. În cazul masculilor, este recomandat să așteptați până când animalul ajunge la maturitate sexuală – vârstă diferită în funcție de specie. Sterilizarea timpurie poate duce la dezechilibre hormonale care pot afecta dezvoltarea animalului și conduce la apariția unor probleme de sănătate recurente – cum sunt blocajele uretrale. 

Însă, aceste recomandări pot varia în funcție de specia, rasa și greutatea animalului. În orice caz, este important să îl duceți la un control la clinica veterinara și să discutați, mai apoi, cu medicul veterinar pentru a afla momentul potrivit în cazul specific al animalului dvs. de companie.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare