sursa foto:  dw.com

SUA acuză Federația Rusă că folosește alimentele ca drept armă în războiul declanșat în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Guvernul rus că foloseștele alimentele ca armă în războiul din Ucraina. Acesta a precizat că provizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane din întreaga lume este ţinută ostatică de armata rusă, scrie news.ro

 

 

”Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va realiza ceea ce nu a reuşit să facă invazia sa – să distrugă spiritul poporului ucrainean”, a afirmat Antony Blinken.

”Decizia de a folosi alimentele drept armă aparţine Moscovei şi numai Moscovei”, a precizat secretarul de stat al SUA.

Antony Blinken a făcut apel la Rusia să nu mai blocheze porturile ucrainene, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

”Ca urmare a acţiunilor guvernului rus, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale stau nefolosite în silozurile ucrainene, pe măsură ce aprovizionarea globală cu alimente scade, preţurile cresc exponenţial”, situaţie care provoacă insecuritate alimentară, a mai menţionat el.

Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil şi îngrăşăminte la nivel mondial.

Rusia şi Ucraina asigură aproximativ o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator important de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă.

De asemenea, Rusia şi Belarus – care a susţinut Moscova în războiul său din Ucraina – asigură peste 40% din exporturile globale de potasiu, un nutrient pentru culturi.

Blinken a respins acuzaţiile Kremlinului potrivit cărora sancţiunile occidentale asupra Moscovei alimentează criza alimentară, transmite news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare