sursa foto:  jurnaluldearges.ro

Super veste! Această categorie de români va primi o indemnizație lunară de la stat

Vești bune! Potrivit unui proiect de lege care a fost semnat de Klaus Iohannis, urmașii persoanelor decedate sau dispărute în anii 1940-1945 vor primi o indemnizație lunară de 175 de lei, începând cu anul viitor.

 

Proiectul de lege vizează completarea OUG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945 și mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Acesta stabileşte că indemnizaţia lunară va fi de 175 lei pentru urmaşii celui „decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată”.

Copiii supravieţuitorilor persecuţiilor din motive etnice vor primi şi ei această indemnizaţie lunară, dacă erau minori în perioada cuprinsă între 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. Cei născuţi după data de 6 martie 1945 din părinţi supravieţuitori vor primi jumătate din această sumă.

Şi urmaşii celor îndreptăţiţi să primească această indemnizaţie o pot solicita, dacă părinţii lor, deşi ar fi avut dreptul, nu au beneficiat de ea.

Potrivit proiectului de lege, sumele de bani vor fi acordate din 1 ianuarie 2022.

Vezi și:

Precizări făcute de Raluca Turcan, pentru Bugetul.ro, în privința creșterii vârstei de pensionare a femeilor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare