sursa foto:  Facebook

Precizări făcute de Raluca Turcan, pentru Bugetul.ro, în privința creșterii vârstei de pensionare a femeilor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, revine cu precizări în legătură cu creșterea vârstei de pensionare pentru femei.

Contactată de Bugetul.ro, șefa Muncii ne-a transmis că, potrivit legislației în vigoare, au fost „create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați”.

Practic, ne-a precizat Raluca Turcan, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii care prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Totodată, a explicat șefa Muncii pentru Bugetul.ro, Decizia CCR nr. 387/2018 stabilește că sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

În prezent, sunt 2 prevederi care reglementează vârsta de pensionare.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii care prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Pentru femei, atingerea acestei vârste se realizează până în ianuarie 2030 prin creşterea graduală vârstelor standard de pensionare.

În același timp, există DECIZIA CCR nr. 387/2018 care stabilește că sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Ca atare, au fost create premisele egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Raluca Turcan.

Precizările șefei Muncii vin în contextul în care Raluca Turcan a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați este într-un proces de egalizare, la 65 de ani, în 2030, iar Bugetul.ro a scris că, potrivit actualei Legi a pensiilor, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 63 de ani, nu la 65 (Vezi AICI dezvăluirea făcută de Bugetul.ro miercuri seara).

Conform ministrului Raluca Turcan, există un plan de egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați la 65 de ani, în 2030.

Nu poți să scrii lucrul acesta, întrucât pe actuala Lege noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030.

Așadar, nu vârsta de 62 de ani la femei, ci egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani. Suntem deja în acest proces.

Acum este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, când vârsta de pensionare pentru bărbați și femei va fi aceeași.

Doar România și Polonia mai sunt țări în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați”, a declarat Turcan.

Vezi și

Ruptură în Coaliția PNL-USR-PLUS! Partidul lui Barna și Cioloș a făcut blat cu PSD!

Aruncarea în aer a afaceristului Ioan Crișan ne arată realitatea: Este haos în Poliție, în mandatul lui Lucian Bode! La Arad, ca în Capitală!

Informații ascunse de Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR: Fiecare român este mai dator cu peste 1.700 de euro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare