sursa foto:  Inquam Photos/Ilona Andrei

SURSE Proiectul semnat de Raluca Turcan, care vizează 1 milion de pensionari, în linie dreaptă! ‘Sunt șanse mari să fie adoptat de Coaliție’

Proiectul inițiat de parlamentarii liberali, ce poartă semnătura Ralucăi Turcan, fost ministru al Muncii, are șanse mari să fie aprobat de Coaliția PNL-PSD-UDMR, au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, surse politice. Este vorba despre proiectul de lege care vizează scutirea de la plata impozitului a pensionarilor cu pensia cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei. Practic, pensiile acestora ar urma să nu mai fie impozitate.

Conform informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, până acum semnalele din Coaliție sunt pozitive, iar propunerea liberală de modificare a Codului Fiscal ar putea fi aprobată.

Aceasta urmează să fie discutată în interiorul Coaliției PNL-PSD-UDMR.

<<Articol unic – Alineatul (1) al art. lOO din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifîcă şi va avea următorul cuprins:

„(l)Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.”>>, se arată în propunerea legislativă semnată de Turcan.

Liberalii susțin că această propunere legislativă este o „formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă”.

În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei prevăzute la alin (1) al art 100, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă.

Măsura are un impact bugetar brut estimat la aproximativ 87,49 milioane lei lunar, impact bugetar care va fi acoperit/compensat în integritate din:

– creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din următoarele surse fiscale/: TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare.

– creșterea veniturilor bugetului general consolidat în prima parte a anului 2202, în special pentru următoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele 6 luni); contribuții de asigurări (+9,7% în primele 6 luni). Această creștere a veniturilor, care este superioară prognozelor care au stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2022, permite implementarea plafonului de venit neimpozabil încă din cursul anului 2022”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Raluca Turcan: Contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari

„Așadar, măsura se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare și asigură, concomitent, următoarele avantaje asupra societății și mediului economic:

  • contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
  • contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice; 
  • contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor”, se arată în expunerea de motive semnată de Raluca Turcan, deputat PNL și fost ministru al Muncii.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare