sursa foto:  realitatea.net

Traian Băsescu dă cărțile pe față: ‘Nu are niciun viitor mineritul, și cei care dau iluzia că are un viitor nu fac decât rău acestor oameni și viitorului familiilor lor’

Fostul președinte al României și actual europarlamentar PMP, Traian Băsescu, a declarat că extracția de cărbune nu mai are niciun viitor în România, iar criza de acum se poate repeta peste câteva luni dacă nu le spune nimeni adevărul minerilor din Valea Jiului. El susține că  soluția pentru mineri este recalificarea pentru construcția de autostrăzi și regularizări de râuri, iar pentru copiii lor – turismul.

Traian Băsescu: S-a ajuns la o situație de criză, dar cât de mare este criza! 

”Este o criză care, dacă se va perpetua minciuna mineritului din Valea JiuluiJse va perpetua. Daca privim acordul european, programul pe climă de la Paris și la angajamentele luate de România, ca de altfel toate statele membre ale Uniunii Europene, producția de energie electrică pe cărbune nu mai are niciun viitor.

Acolo banii trebuie dați pe reconversie și pe alt tip de locuri de muncă. Acești oameni trebuie recalificați, utililzați la ce are în viitor: construcția de autostrăzi, regularizări de râuri. Sunt bani care vor veni peste România dacă avem proiecte și care vor avea nevoie de forță de muncă.

S-a ajuns la o situație de criză, dar cât de mare este criza!

Termocentrala de la Mintia nu a avut stocuri pentru iarnă. Dacă minerii au oprit producția, termocentrala s-a oprit, nu mai furnizează probabil nici energie electrică, nici încălzire”, a declarat Traian Băsescu, vineri seară, în exclusivitate, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.

Fostul președinte a vorbit despre recalificarea minerilor pentru construcția de autostrăzi și a copiilor lor în turism.

”Oricum situația de la Complexul Energetic Hunedoara este extrem de dificilă, și atunci oamenilor ăstora li se poate spune ok, mai avem salarii pentru trei luni, dar vitorul nu este acesta! Viitorul este altul: recalificarea! Avem bani europeni cât să ne punem în cap pentru recalificare. Avem mult mai mulți decât cheltuim. Deci toată forța asta de muncă trebuie reclaificată. (…)

Este acolo un proiect, de suflet pentru mine, dar multe guverne au inteles să-l stopeze. Este acel drum de la Cîmpul lui Neag (localitate de lângă Uricani, în Valea Jiului – n.red.). S-au făcut 22de kilometri, mai sunt 45 de km pana la Herculane. De-a-lungul acestui drum, cât s-a construit, a înflorit turismul. A căpătat altă valoare terenul, s-au deschis popasuri, restaurante. De ce  nu se continua acea investitie? Pentru că nu cred că minerul de la mina Vulcan va lucra într-un motel, dar copiii lui s-ar putea să lucreze. Ce viitor asigură copiilor tot amăgindu-i: vă mai dăm pe trei luni salariile.

Este clar că este un drum înfundat mineritul din Valea Jiului! Lucrurile trebuie spuse cinstit. Și acum, când avem bani la dispoziție, trebuie făcute proiecte pentru recalificarea acestor oameni. Eu i-a îndrepta către construcția de autostrăzi, au deprinderi tehnice din subteran, le va fi ușor să lucreze pe utilaje la suprafață.

Iar pentru copiii lor, industria turismului pe Câmpul lui Neag – Herculane.

Cea mai scumpă parte a lucrării e făcută, care a implicat captarea Jiulețului. Cheile Buții sunt superbe pentru turism, nu le știe lumea. Dar aș continua acel proiect. Ar fi o șansă pentru copiii lor. Iar pentru ei, autostrăzile și regularizările de râuri”, a mai spus Traian Băsescu.

‘Care sunt soluțiile lui Băsescu pentru criza din Valea Jiului’

”Îmi pare rău că sunt cel care trebuie să spună, dar nici n-aș putea să mint. Nu are niciun viitor mineritul, și cei care dau iluzia că are un viitor nu fac decât rău acestor oameni și viitorului familiilor lor.

Când erau adunați în curte, le-aș fi spus, oameni buni, vă mai dăm salarii trei luni, mai scoateți cărbune cât mai scoateți, dar cărbunele n-are viitor în România. Hai, înscrieri pentru recalificare: care vrei să fii buldozerist, macaragiu, fier-betonist și băgați în cursuri de recalificare deja.

Întârzierile nu fac decât să pregătească o grupă masivă de viitori șomeri.

E bine ca le-a gasit o solutie pentru următoarele trei luni, dar cineva trebuie să le spună viitorul pentru următorii ani. Pentru că peste trei luni vor fi în aceeași situație: n-or să aibă bani de salarii.

Extracția cărbunelui este extrem de nerentabilă în momentul de față, și și calitatea cărbunelui nu e extrem de ridicată, calitatea energetică a cărbunelui.

În condițiile astea, și știind că, datorită emisiilor de carbon, energia pe cărbune nu are viitor la ce mai lungești agonia?!”, a conchis fostul președinte, la „Legile puterii”, conform cu Realitatea PLUS. 

Citește și:

SURSE Polițiștii inițiază petiții pentru repunerea lui Marcel Vela în funcția de ministru al Afacerilor Interne

Guvernul Cîțu începe o mare reorganizare a prefecturilor! Apare obligativitatea înființării unei noi structuri! Ordinul prefectului nu va mai fi semnat și de subprefect

Cine sunt ‘baronii luxului’ din PNL și USR. Bugetari de top de pe urma Consiliilor de Administrație

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare