sursa foto:   Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Un europarlamentar român a răbufnit: ‘Nu Austria trebuie să stabilească dacă îndeplinim criteriile de aderare în spațiul Schengen’

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, că atitudinea Austriei de a se opune intrării României în Schengen este una discriminatorie deoarece e lipsită de orice fel de argument. Tomac a insistat că țara noastră ar trebui să se adreseze justiției dacă acest comportament discriminatoriu va continua și nu vom fi primiți în Schnegen. Un vot în acest sens, în privința României, Bulgariei și Croației, urmează să fie dat la Consiliul JAI, care se va desfășura pe 8 și 9 decembrie.

Toamc, despre opoziția Austriei vizavi de intrarea noastră în Schengen: O discriminare

„Nu Austria trebuie să stabilească dacă îndeplinim criteriile de aderare în Spațiul Schengen. Avem un regulament, avem un tratat și când am aderat ne-am asumat că vom îndeplini toate criteriile ce revin prin tratat. Avem un regulanment, iar Comisia Europeană validează dacă îndeplinești criteriile. Comisia spune în ultimele două rapoarte de valuare că îndeplinim criteriile și suntem o țară sigură, care poate gestiona frontierele UE.

Problema e acest abuz, aș spune, al Austriei, care până acum nu a avut nimic de obiectat și dintr-odată s-a trezit în situația în care spune ”o țara intră, alta nu”, adică Croația poate intra, România nu, deși Croația a intrat în UE mult mai târziu și are o frontieră extrem de discutabilă cu Bosnia și Herțegovina.

Dacă un stat UE discriminează alt stat utilizând veto-ul fără a avea argumente solide legate de regulamentul ce ține de gestionarea frontierelor externe, e evident că trebuie să ne înarmăm cu răbdare”, a declarat liderul PMP.

Tomac: România are posibilitatea de a se adresa Justiției dacă e discriminată

„Dacă decidenții noștri nu reușesc până joi să convingă Viena să nu mai blocheze accesul nostru în Schengen, avem opțiunea de a merge în fața justiției și să reclamăm acest act discriminatoriu al guvernului austriac.

Cel puțin public spun că-i deranjează migranții mulți. Eu pot înțelege asta, dar nu e vina României, că România nu e stat membru Schengen care gestionează frontierele UE. Deci nu mă poți sancționa pe mine, ca stat nemembru Schengen, pentru o problemă pe care poate o au acum mai multe state din Schengen.

Deci e limpede că argumentele publice nu stau în picioare. Dacă această abordare nejustificată, discriminatorie a Vienei va continua ca politică în relația cu noi trebuie să ne pregătim de pasul următor. N-aș vrea să intru acum în detalii, dar mi se pare de neacceptat această poziție nedreaptă la adresa noastră, fără argumente”, a mai afirmat Eugen Tomac, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare