sursa foto:  psnews.ro

Un nou împrumut uriaș făcut de Florin Cîțu! Suma luată azi de MFP

Un nou împrumut uriaș făcut de Ministerul Finanțelor Publice, minister aflat sub comanda lui Florin Cîțu.

MFP a împrumutat, joi, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 119 de luni, la un randament mediu de 3,34% pe an, conform datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), citate de Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 934 de milioane de lei. Vineri este programată o licitaţie suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,9 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 585 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma, uşor sub cea din octombrie (5,055 miliarde de lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MFP a programat în data de 10 decembrie o emisiune de certificate cu discont în sumă de 500 de milioane de lei, cu scadenţa în 13 decembrie 2021.

Totodată, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (585 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (trei emisiuni), 600 de milioane de lei (o emisiune), 500 de milioane de lei (o emisiune), 400 de milioane de lei (o emisiune) şi 300 de milioane de lei (o emisiune).

Vezi și

‘Fără penali’? USR-PLUS vrea să-l trimită în Parlament pe fratele unui condamnat pentru proxenetism

Vești bune de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Analizele și investigațiile medicale, decontate de stat oriunde în țară

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare