mapn

sursa foto:  euractiv.ro

Un veteran din Kosovo și Afganistan trage un semnal de alarmă în privința Armatei Române: ‘Mai prost plătiți decât o femeie de serviciu de spital, ei primesc o soldă echivalentă cu salariul minim pe economie’

Manuel Vlăduț, președintele interimar al Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații și veteran al teatrelor de operații din Kosovo și Afganistan, trage un semnal de alarmă în privința proastei salarizări din Armata Română.

Manuel Vlăduț susține că salariile mizere pe care le primesc cei de la baza Armatei duc la un exod în masă, în special, în rândul soldaților gradați profesioniști.

Veteranul din Kosovo și Afganistan spune că soldații aflați la baza ierarhiei militare au ajuns să fie astăzi „cenușăresele societății”, fiind „mai prost plătiți decât o femeie de serviciu de spital”.

Vezi și Cazul asemănător cu cel al lui Traian Băsescu, ignorat de opinia publică

„Când vor avea și soldații/gradații profesioniști ai Armatei României, salarii decente?

Dintre cei 68.500 de militari activi ai Armatei, soldații, cei aflați la baza ierarhiei militare, cei pe profesionalismul și disciplina cărora se bazează succesul misiunilor armatei la pace și pe timpul acțiunilor militare din țară și de peste hotare, au ajuns să fie astăzi „cenușăresele” societății.

Mai prost plătiți decât o femeie de serviciu de spital, ei primesc o soldă echivalentă cu salariul minim pe economie… de fapt, fiind plătiți la nivelul anului 2009!

„Cei 1.524 lei net, sunt completați cu o normă de hrană de 34 lei/zi”

Cei 1524 lei net, sunt completați cu o normă de hrană de 34 lei/zi, care mai ales în perioadele în care aceștia execută exerciții și aplicații în poligoane, sunt insuficienți pentru un trai decent. În plus, sunt unități unde printr-un ordin abuziv, soldații sunt obligați să mănânce contra-cost, mâncarea servită de firme private, contractoare ale MApN. În aceeași situație se regăsesc inclusiv tinerii subofițeri (sergent, sergent major), care au o soldă aproape similară cu soldații.

De multe ori, soldații, gradații și subofițerii Armatei Române, apelează la joburi extra-militare (taximetriști, zugravi/zidari, curierat, agenți de pază etc.) part-time, pentru a-și completa veniturile modeste.

Supuși regulamentelor militare stricte, nu pot avea o reprezentare sindicală care să le reprezinte drepturile și nevoile, în fața conducerii MApN.

Cu ore suplimentare lucrate și de multe ori neplătite sau nerecuperate, soldații români părăsesc tot mai des sistemul militar, spre ocupații mai bănoase și un trai decent.

Ordinul Militar al Veteranilor dorește să tragă un semnal de alarmă încă o dată, asupra exodului de personal – în special din rândurile sgp – datorat proastei salarizări!

Este momentul – în condițiile războiului de la granițele noastre – și a realocării a 2,5% din PIB pentru apărare, ca MApN să acorde o salarizare decentă acestei categorii de personal – soldații profesioniști! Criza de personal din unități este reală iar meseria de militar (care nu este înscrisă nici măcar în COR – Clasificarea Ocupațiilor din România… ) devine din ce în ce mai neatractivă!

Totodată, Ordinul Militar al Veteranilor a inițiat demersurile pentru susținerea unei salarizări decente a soldaților profesioniști, în Parlamentul României.

Astăzi, este 29 martie, ziua când în anul 2004, s-a depus oficial documentul pentru intrarea României în NATO…
La obligații egale și drepturile, ar fi trebuit să fie egale!”, spune Manuel Vlăduț, președinte interimar al Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații.

Vezi și Document. Informații interesante de la Casa de Pensii a MAI: Pensia medie în Poliția Română este de 4.540 de lei!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare