sursa foto:  realitatea.net

USR iese la atac: Majorările salariale cerute de profesorii aflaţi în a treia săptămână de grevă generală reprezintă mai puţin din cât a risipit Guvernul, în ultimii patru ani, prin Fondul de rezervă bugetară

Majorările salariale cerute de profesorii aflaţi în a treia săptămână de grevă generală reprezintă mai puţin din cât a risipit Guvernul, în ultimii patru ani, prin Fondul de rezervă bugetară, a transmis vineri USR printr-un comunicat.

 

 

Conform unui comunicat USR, în ultimii patru ani au fost alocate „discreţionar” din Fondul de rezervă bugetară 17,4 miliarde de lei. În medie, este vorba despre o sumă anuală de 4,3 miliarde de lei pe an. Potrivit USR, banii respectivi nu sunt folosiţi pentru urgenţe, ci sunt distribuiţi „fără criterii clare” şi în mod netransparent.

„Majorările salariale cerute de profesorii aflaţi în a treia săptămână de grevă generală reprezintă mai puţin din cât a risipit Guvernul, în ultimii patru ani, prin Fondul de rezervă bugetară. Se poate renunţa uşor la aceşti bani, pentru că ei nu sunt folosiţi, aşa cum s-ar putea crede, pentru urgenţe, ci pentru a controla politic primarii. Risipa prin Fondul de Rezervă Bugetară a fost atestată în mod repetat de Curtea de Conturi. Singura măsură viabilă care trebuie să fie adoptată de urgenţă este desfiinţarea acestui fond”, a precizat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Uniunea Salvaţi România menţionează că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului ar trebui să fie utilizat, potrivit Legii finanţelor publice, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul anului.

Potrivit rapoartelor Curţii de Conturi, alocările anuale pentru Fondul de rezervă bugetară au fost următoarele:

– 2018 – 3,12 miliarde lei;
– 2019 – 5,5 miliarde lei;
– 2020 – 8 miliarde lei. USR precizează că fondul a inclus sume „importante” pentru combaterea efectelor COVID-19, acestea fiind „singurele cheltuieli realmente urgente”;
– 2021 – 5,1 miliarde lei. USR transmite că, iniţial, în Legea bugetului de stat, a fost prevăzută doar suma de 598 milioane lei, dar că după scoaterea Uniunii Salvaţi România de la guvernare a fost suplimentat fondul cu peste 5 miliarde lei.

USR susţine desfiinţarea Fondului de rezervă bugetară, menţionând că în caz de urgenţe reale poate fi utilizat Fondul de intervenţie.

„Potrivit aceloraşi rapoarte ale Curţii de Conturi, sumele din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate prin derogări de la Legea finanţelor publice în proporţie de până la 87%. Ceea ce înseamnă că excepţia a fost transformată în regulă şi, practic, nu se mai poate vorbi de respectarea legii. Ce facem însă în caz de urgenţe reale? De fapt, avem alt instrument legal şi alimentat anual de la buget: Fondul de intervenţie, pentru care Curtea de Conturi nu a constatat utilizări discreţionare sau chiar ilegale. Fondul de rezervă bugetară poate şi trebuie să fie desfiinţat”, se arată în comunicat remis AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare