sursa foto:  digi24.ro

Valeriu Gheorghiță, avertisment puternic despre tulpina Delta: ‘Se estimează de peste o mie de ori mai mare cantitatea de virus la persoanele infectate cu astfel de variantă viral’

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), atrage atenția asupra faptului că persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse infectării cu noua variantă a COVID-19, Delta.

Valeriu Gheorghiță a explicat cât de periculoasă este tulpina Delta. Doctorul precizează că noua variantă are o rată mare de transmitere, iar persoanele care se infectează cu aceasta au o încărcătură virală mult mai mare decât în cazul infecției cu varianta inițială a bolii.

”Varianta Delta se pare că este cea mai adaptată variantă virală dintre cele care sunt circulante la momentul actual, în sensul în care are o serie de avantaje și anume faptul că se multiplică foarte ușor și persoanele infectate cu acest tip de variantă virală au cantități de virus foarte mari. Se estimează de peste o mie de ori mai mare cantitatea de virus la persoanele infectate cu astfel de variantă virală.

Această variantă se atașează foarte ușor de receptorii de pe suprafața celulelor și are această capacitate de a scăpa parțial de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, atât a celor care rezultă după trecerea prin boala naturală, cât și a celor care rezultă după vaccinare.

Din acest punct de vedere, s-a observat o rată bazală de reproducere a cazurilor mult mai crescută decât cea cu care eram obișnuiți la tulpina parentală, astfel încât o persoană infectată cu astfel de variantă poate să genereze chiar nouă cazuri secundare se pare, ori din acest punct de vedere, rata de atac la nivel populațional este crescută și este într-adevăr comparabilă cu ale bolilor pe care noi le știam a fi extrem de contagioase precum varicela. Are capacitatea de a se răspândi foarte ușor la nivel populațional, în mod deosebit în rândul persoanelor nevaccinate, care sunt complet descoperite în fața acestei infecții.

La acest moment avem două instrumente foarte importante prin care noi putem să limităm răspândirea acestei circulații. Primul este legat de vaccinarea cu schemă completă, și subliniez schemă completă, și a doua modalitate este legată de folosirea în continuare a măștii de protecție, cu precădere acolo unde riscul de expunere la infecție este crescut”, a declarat Valeriu Gheorghiță, conform Antena3.ro.

Vezi și:

Medicul Valeriu Gheorghiță critică personalul medical: ‘Vaccinarea reprezintă principala soluție, nu să stăm să ne testăm mereu’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare