sursa foto:  click.ro

Vești importante! O nouă categorie de persoane va putea ieși mai repede la pensie

Vești foarte bune! O nouă categorie de români se va putea pensiona mai devreme. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în aceste zone intens poluate pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare.

 

Cele două proiecte de lege vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Primul dintre proiecte prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad.

Pe de altă parte, cel de-al doilea proiect de lege vizează introducerea în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Localitățile amintite trebuie să apară pe lista celor poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece, potrivit inițiatorilor, zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor sau benzidine, dimetilsulfat, nitrobenzen etc.

Potrivit Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.

În acest an, lista localităților poluate a fost extinsă de mai multe ori, conform avocatnet.ro.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectele de lege trebuie adoptate de Parlament, semnate de președintele țării și publicate în Monitorul oficial.

Vezi și:

Un fermier dă startul la o campanie-manifest! Închide toate conturile la BCR și Raiffeisen și nu mai lucrează cu OMV Petrom și Mol

Austria, activată la ordinul lui Putin? Legăturile bolnăvicioase dintre liderul de la Kremlin și mai-marii austrieci

Vești extrem de bune pentru acești români! Pot obține noi sume de bani pentru investiții

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare