portofel cu bani

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Vești importante pentru șoferi! RCA se majorează cu până la 10% . Ce a dus la această scumpire

Șoferii români au parte de noi vești proaste, din păcate. Prețul polițelor RCA se scumpește, din nou, anul acesta. Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat că prin introducerea decontării directe automate pe polița RCA, măsură inclusă deja într-un proiect de OUG aflat pe masa Guvernului, șoferii sunt obligați, practic, să achite „un mini-CASCO” al cărui cost va adăuga 10% la prețul RCA.

 

În încercarea de a rezolva problema concentrării vânzărilor de RCA la doar două firme (City Insurance și Euroins au circa 80% din piață, dar și cele mai multe probleme cu gestionarea dosarelor de daună) , ASF  propus introducerea sistemului de decontare directă obligatorie. Practic, această schimbare, care ar fi cea mai importantă din istoria recentă a pieței RCA, va presupune ca daunele să fie achitate, în prima fază, nu de către asigurătorul RCA al șoferului vinovat, cum se întâmplă acum, ci de către firma unde este asigurat chiar șoferul păgubit. Ulterior, cele două societăți de asigurări își vor regla datoriile între ele.

 

Inițiativa, inclusă acum într-un proiect de OUG care potrivit reprezentanților ASF se află în fazele finale înainte de adoptare, a fost primită cu destulă încredere în piață, cel puțin la vedere.

 

Secretatul Comisiei pentru Buget Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, Iulius Marian Firczak, este mai degrabă rezervat, din acest punct de vedere. De menționat că deputatul a fost implicat, alături de colegii săi de comisie, în mai multe discuții privind piața asigurărilor, entitatea al cărei secretar este având cel mai important cuvânt inclusiv în modificările legii RCA, aflate acum pe traseul legislativ.

În opinia acestuia, introducerea decontării directe obligatorii este o măsură de urgență, care nu ar fi fost luată dacă legea RCA concepută în 2017 nu ar fi avut defecte majore și dacă ASF și-ar fi făcut treaba.

Firczak, despre decontarea directă: Cetățenii sunt obligați să scoată bani din buzunar pentru că ASF nu și-a făcut treaba

 

” Personal, nu am fost un susținător al decontării directe deoarece aceasta aduce o majorare automată a polițelor plătite de cetățeni. Din cauza faptului că supraveghetorii pieței de asigurări nu și-au făcut treaba, dar şi din cauza unei legi proaste pe care legiuitorul nu s-a grăbit să o modifice, costurile ajung să fie transferate cetățenilor.

Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp. Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței.

Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpăra tocmai pentru ca în cazul unui accident se va putea adresa fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA.”, a declarat Firczak.

Deputatul face referire mai ales la acele prevederi din legea RCA care dau service-urilor posibilitatea de a stabili, fără bariere, costul reparațiilor, conform celor de la Economica.net.

„Mi-e frică de creşterea de preţ”

La începutul lunii februarie, la scurt timp după publicarea pe site-ul Ministerului Finanțelor a proiectului de OUG ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA, Bogdan Chiriţoiu dezvăluia că era îngrijorat cu privire la creșterea inevitabilă a prețului polițelor.

„Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează cumva piaţa. Mi-e frică însă de creşterea de preţ, pentru că ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe chiar şi când nu sunt obligatorii. Cred că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul lui, iar eu, ca asigurator, scot bani din buzunarul meu, fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani. Problemele de neplată sau reclamaţiile împotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus ‘noi am făcut reparaţiile, dar ăştia nu mă plătesc’. Firmele de asigurări între ele nu aveau aşa multe compensaţii, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres”, a spus Bogdan Chiriţoiu, scriu cei de la impact.ro.

Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea atunci că soluția ar fi să se creeze un mecanism prin care să se dea încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unele de la altele.

„Mă gândesc că dacă am face ca aceste mecanisme să meargă bine, atunci companiile nu vor mai vedea produsul atât de riscant şi diferenţa dintre ofertele actuale şi cele cu decontare directă se va îngusta, mă gândesc că am putea face să nu existe o creştere aşa mare de preţ, pentru că vrem să ţinem preţurile RCA cât de jos se poate, nu vrem să crească povara la consumatori”, a subliniat Chiriţoiu.

Citește și:

E oficial! O nouă categorie de angajați va primi stimulentul de risc de 2.500 de lei

Vești bune pentru toți românii care au investit în acest sector economic. Pandemia a adus o creștere importantă

Situație dură pentru toți antreprenorii români implicați în firmele cu acest tip de profil

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare