bani lei

sursa foto:  facebook

Vești bune pentru toți românii care au investit în acest sector economic. Pandemia a adus o creștere importantă

 Criza economică generată de pandemia de COVID–19 a provocat, în unele sectoare economice, scăderi procentuale mari, dar în sectoarele precum comerțul, procentele nu doar că nu s-au diminuat în anul care a trecut, dar au dus la o creștere semnificativă a sa. Există sectoare unde s-a înregistrat un plus de peste zece procente, dar și zone cu scăderi la fel de mari..

Conform datelor prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică, în intervalul ianuarie 2020 – ianuarie 2021 comerțul cu ridicata (cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete) a crescut pe ansamblu cu 5,4%.

Explicația vine din câteva sectoare cu o dinamică a vânzărilor extrem de bună, generată tocmai de pandemie și de faptul că multă lume a fost obligată să rămână o perioadă mai lungă în case: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,4%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,3%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+9,2%).

Nu toate sectoarele din comerț au avut însă de câștigat. Există zone puternic afectate, cum este cazul activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,8%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,6%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse(-0,1%).

Un adevărat vârf al vânzărilor a fost consemnat în decembrie 2020, motiv pentru care cifra de afaceri din ianuarie a scăzut, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu, cu 18,7%

Explicația vine din diminuarea volumului de vânzări în domeniile care erau fruntașe.

S-au confruntat cu o puternică scădere a cifrei de afaceri comerţul cu ridicata  al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-29,0%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-26,3%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-25,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (-20,2%), activităţile de  intermediere în comerţul cu ridicata (-19,6%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-17,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-15,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-13,8%).

În acest context s-a ajuns la o scumpire cu 3,8% a mărfurilor nealimentare, la nivelul lui februarie 2021, și la una de 2,7% la nivelul celor alimentare.

Cât privește prognoza referitoare la inflație, Banca Națională a anunțat marți o estimare de 3,4% pentru acest an și de 2,8% la sfârşitul anului 2022, informează gândul.ro

Citește și:

Situație dură pentru toți antreprenorii români implicați în firmele cu acest tip de profil

EXCLUSIV Când vrea partidul, se poate! Vameșul făcut viceprimar ajunge șef la Ape!

Situație îngrijorătoare! România ar putea să cunoască cea mai mare creștere a prețurilor la alimente din ultimii ani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare