Vești mari pentru pensionari! Se vor da noi tichete

Pensionarii cu venituri mici vor primi tichete de masă de la primării, a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, precizând care este valoarea voucherelor.

„Aici un rezultat concret. Cu toate urgenţele zilnice nu mai reuşeam să vorbesc despre el. Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani şi cu 704 lei la care mă tot gândesc. Anul acesta esta aşa dificil în contextul pandemiei dar oricând se poate face ceva, sunt acolo.
Mulţumesc, Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene!
Aproximativ 130 milioane euro pentru acest program finanţat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziţionarea mâncării calde de la unităţile autorizate. Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari cât şi informaţii cu privire la unităţile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza”, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
În urmă cu o lună, Ministerul Fondurilor Europene a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede acordarea de tichete de masă pensionarilor cu venituri mici, dar şi amenzi de minim 1,5 salarii minime de bază dacă le folosesc în alt scop.
Tichetele vor fi acordate persoanelor vârstnice care locuiesc singure, au împlinit 75 de ani şi au venituri la nivelul pensiei sociale, respectiv 704 lei, dar şi persoanelor fără adăpost.
„Deoarece în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este categoria persoanelor vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, fără sprijin material, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată, pentru care sunt necesare, pe de o parte, servicii sociale de sprijin la domiciliu, iar pe de altă parte sprijin constând mai ales în asigurarea de mese calde necesare pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populaţiei celei mai expuse riscurilor de orice natură, se justifică necesitatea asigurării unor condiţii minime de trai prin oferirea unei mese calde”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
O altă categorie de persoane afectată în mod direct de COVID-19 sunt persoanele fără adăpost care se află în risc de sărăcie extremă şi care reprezintă o categorie socială extrem de vulnerabilă pentru răspândirea virusului COVID-19.
Principalele prevederi
• stabilirea modalităţii de implementare a acordării de mese calde la nivelul fiecărui judeţ, în baza unui apel noncomeptitiv, cu un singur Beneficiar, Minsiterul Fondurilor Europene, prin serviciul de specialitate;
•  stabilirea unui grup ţintă format din mai multe categorii, în acord cu Programul Operaţional, prin stabilirea a două categorii de grup ţintă şi anume: persoanele vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, precum si persoane/ familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale).
Contractarea serviciilor privind emiterea si gestionarea tichetelor electronice pentru mese calde se realizează de către MFE în condiţiile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice. Tichetele electronice pentru mese calde se vor emite şi se vor gestiona numai de către unităţile autorizate.
Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă este de 180 de lei/lună. Valoarea tichetului pentru masă caldă pe suport electronic poate fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puţin 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor, scrie adevărul.ro

 

Vezi și:Venituri uriașe pentru Mugur Isărescu! La cât a ajuns pensia acestuia

Ce avere are, în realitate, Ludovic Orban și câți bani a încasat în ultimul an

EXCLUSIV Cutremur între Servicii! Șeful SPP câștigă dublu față de șeful SRI! Salariul generalului Pahonțu a explodat în ultimul an fiscal declarat

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare