claudiu nasui

Veste mare din partea ministrului Economiei: Românii vor vedea banii în conturile lor

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunţă că în weekend a găsit, împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, bani pentru măsura 3 privind granturile pentru investiţii

„Împreună cu Cristian Ghinea, ministrul Proiectelor Europene, am găsit bani în weekendul trecut pentru măsura 3. Nu doar că ritmul procesărilor a crescut la aproximativ 845/zi, dar acum avem şi finanţare. Atunci când este vorba de luat bani, statul este intransigent, ne popreşte conturile şi ne execută fără milă. Dar atunci când e vorba de dat bani, statul devine deodată mult mai relaxat. Nu este normal. Românii care au aplicat vor vedea banii europeni intrând în conturile lor”, a scris ministrul, luni, pe Facebook.

Acesta a subliniat că pasul următor este trecerea bugetului prin Parlament, astfel încât să fie suficienţi bani prinşi în el pentru a fi făcute toate plăţile

„Dar acum că avem asigurată finanţarea europeană, va fi mult mai uşor să ne asigurăm de acest lucru. Până atunci, mergem în continuare cu plăţile limitate la 1/12 din bugetul anterior, dar procesând cât mai multe dosare astfel încât după ce trece bugetul să putem da banii cât mai repede. Economia nu este ajutată numai de scheme de ajutor de stat, care prin definiţie nu vor fi accesate de toată lumea. Dacă vrem să ajutăm toată economia, trebuie să facem două lucruri esenţiale. Primul este să debirocratizăm cât putem viaţa antreprenorilor români. Să fie uşor să întreprinzi şi să ai o firmă în România. Şi, doi, să reducem povara fiscală pe muncă. Nu se poate ca într-un stat cu o populaţie deja sărăcită, statul să ne ia jumătate din munca pe un salariu minim. Trebuie să ne oprim din penalizarea muncii, mai ales pe salariile mici, care suportă cel mai greu povara fiscală”, a adăugat ministrul.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, soluţia identificată asigură resursele necesare de bani pentru a acoperi în întregime bugetul celor trei măsuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv măsura 3. Vineri, 15 ianuarie, a avut loc întrevederea cu Comisia Europeană pentru notificarea schemelor de ajutor de stat în forma aşteptată de zecile de mii de antreprenori care au depus aplicaţii, iar în săptămâna 22 – 26 ianuarie vom avea acceptul pentru măsuri.

„Schimbarea cadrului legislativ în timpul derulării procedurilor, sursele neclare de finanţare, lipsa de dialog între ministere şi cu Comisia Europeană au afectat stabilitatea acestor intervenţii ale statului român. Am depăşit aceste probleme prin muncă şi dialog. Respectarea promisiunilor pe care statul român le-a făcut antreprenorilor reprezintă un punct crucial în crearea unui relaţii de încredere între stat şi mediul de afaceri, pentru că predictibilitatea joacă un rol esenţial în determinarea bunului mers al oricărei afaceri”, se menţionează în comunicat.

Cele trei măsuri de finanţare au ca scop sprijinirea mediului de afaceri, care este extrem de afectat de pandemia COVID şi de efectele asupra activităţii comerciale. Două dintre acestea iau forma unor granturi: microgranturi, adică 2.000 euro, şi granturi pentru capitalul de lucru de la 2.000 euro până la 150.000 euro. În cazul celei de-a treia măsuri, granturile pentru investiţii, valorile sunt cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 euro.

După suplimentarea care a avut loc în octombrie anul trecut, măsurile nu mai aveau toată finanţarea asigurată. Concret, lipseau 500 de milioane de euro din fonduri europene. Prin urmare, au existat mai multe discuţii între cei doi miniştri precum şi între aceştia şi Comisia Europeană, pentru a identifica o soluţie.

Pasul următor este ca bugetul să fie adoptat de Parlament, cu noile modificări. De asemenea, în ultimele zile, în cadrul Ministerului Economiei şi al agenţiilor din subordine, ritmul de procesare a crescut considerabil la aproape 845 de dosare/zi. Toate acestea înseamnă că, odată cu noul buget, banii vor intra în conturile aplicanţilor admişi într-un timp mult mai redus.

Citește și:

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Legea a intrat în vigoare! Acești români se pot pensiona mai devreme

Vestea momentului! Statul vine cu noi beneficii pentru milioane de români.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare