sursa foto:  reuters

Abia acum poporul rus va simți ‘presiunea’ războiului din Ucraina: Angajații ruși vor lucra suplimentar pentru a sprijini invazia Rusiei de pe teritoriul ucrainean

Parlamentarii ruşi au aprobat două proiecte de lege care va obliga întreprinderile să furnizeze armatei bunuri, iar angajaţii companiilor să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, scrie news.ro

 

 

 

Unul dintre proiectele de lege – aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului – stipula că statul ar putea impune ”măsuri economice speciale” în timpul operaţiunilor militare, solicitând companiilor să furnizeze bunuri şi servicii armatei la solicitarea Guvernului rus.

O notă explicativă ataşată proiectului de lege prevedea că armata are nevoie de noi materiale şi reparaţii ale armelor pentru a-şi continua campania în Ucraina.

”Nevoia de a îndeplini cu promptitudine aceste cerinţe, mai ales în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei şi a persoanelor juridice ruse, ne va impune să ne concentrăm temporar eforturile asupra anumitor sectoare ale economiei (…) şi să organizăm aprovizionarea cu resurse prin achiziţii publice în domeniul apărării”, se arată în nota explicativă.

Un al doilea proiect de lege, adoptat şi el în prima lectură, ar modifica Codul muncii pentru a acorda Guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru şi de a stabili zilele libere în cadrul anumitor companii.

Astfel, Guvernul ar putea obliga angajaţii întreprinderilor care furnizează bunuri armatei să lucreze noaptea, în weekend şi în timpul sărbătorilor, precum şi fără să aibă concediu anual.

Ambele proiecte de lege au fost prezentate Dumei de Stat de Guvernul rus, însă trebuie să treacă de a doua şi a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului şi să fie semnate de preşedintele Vladimir Putin pentru a fi transpuse în lege.

Iniţiativele vin la peste patru luni de la aşa-numita ”operaţiune militară specială” a Moscovei, care a atras un val de sancţiuni, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare