sursa foto:  blocurinoimilitari.ro

Adevărul despre contractele de asigurări de locuință

Foarte mulți români consideră că dacă și-au asigurat locuința, pot sta fără griji. În majoritatea cazurilor însă, despăgubirle oferite de asigurator nu acoperă integral bunul asigurat.

Potrivit economica.net, în cazul daunei totale, la o asigurare de locuinţă se plăteşte suma asigurată. În cazul daunei parţiale, reparaţiile nu sunt plătite integral, ci ca raport între suma asigurată din contract şi valoarea de nou a imobilului. De regulă, despăgubirile se ridică la 50-70% din valoarea daunei stabilite pe bază de facturi, în funcție de suma la care este aigurat bunul.

În prezent, pe piața românească, sunt două tipuri de asigurări: cea de prim risc (asigurarea obligatorie a locuinței, guvernată în lege proprie) și cea proporțională. Asigurarea de prim risc este cea la care, indiferent de modul de stabilire a sumei asigurate, nu se aplică regula proporționalității, asigurătorul plătind valoarea pagubelor până la concurența sumei asigurate, în caz de daună.

Vezi și Șoc la Samsung! Mașini de spălat care pun viața în pericol

În al doilea caz, cel al asigurării proporţionale, care acoperă peste 90% din piaţa asigurărilor de locuinţe, suma asigurată la care trebuie încheiată asigurarea reprezintă valoare de înlocuire „de nou” a locuinței sau valoarea de piață a locuinței. De regulă, asigurătorii au în metodologia lor de lucru tabele de referință, tabele care te ajută în stabilirea acestei valori. Trebuie reținut că, dacă se încheie o asigurare la o sumă inferioară acestei valori, în caz de daună parțială, despăgubirea nu se plătește integral. Aceasta se va achita aplicând proporția dintre valoarea de înlocuire „de nou” și suma asigurată menționată în polița de asigurare.

Vezi și Averea impresionantă a Elenei Udrea! A dat cu împrumut peste un milion de euro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare