sursa foto:  bbc.com

Ambasadorul Marii Britanii la București le dă o veste proastă românilor din UK! Ce se va întâmpla după Brexit

În Marea Britanie lucrează peste  230.000 de români, cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate.

După Brexit, în UK vor rămâne doar românii care locuiesc cu forme legale. Întrebat de Revista Capital cum vor resimţi consecinţele Brexitului cetăţenii europeni care locuiesc astăzi în UK dar şi cetăţenii britanici din ţări membre UE, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a răspuns:

„Acordul finalizat până în decembrie este unul corect, care protejează drepturile atât a cetăţenilor UE în Marea Britanie cât şi a celor britanici în UE. Persoanele care, până la data de 29 martie 2019, au locuit permanent şi cu forme legale în Marea Britanie pentru o perioadă de cel puţin cinci ani vor putea aplica pentru a rămâne pe o perioadă nelimitată, prin obţinerea ‘settled status’. Aceasta înseamnă că vor putea rămâne să locuiască în Marea Britanie, să aibă acces la fondurile şi serviciile publice şi să aplice pentru cetăţenie britanică. Persoanele care se află în Marea Britanie la data de 29 martie 2019, dar care nu au locuit acolo cu forme legale pentru o perioadă de cel puţin cinci ani la data ieşirii Marii Britanii din UE, vor trebui să aplice pentru dreptul de a rămâne până când depăşesc perioada minimă de cinci ani. Ulterior, vor putea aplica pentru ‘settled status’. De asemenea, familiile cetăţenilor UE, care trăiesc împreună cu aceştia sau li se alătură până la data de 29 martie 2019, vor putea aplica pentru ‘settled status’, de obicei după o perioadă de cinci ani petrecută în Marea Britanie. Membri apropiaţi ai familiei (soţ/soţie, parteneri, copii, nepoţi, părinţi şi bunici) vor putea să se alăture cetăţenilor UE după Brexit, dacă legătura de familie datează de dinainte de 29 martie 2019. Cetăţenii UE care au obţinut ‘settled status’ sau permis temporar de şedere vor avea ca şi în prezent acces la serviciile publice de sănătate, pensii şi alte beneficii. Costul obţinerii acestui permis de şedere va fi minim, nu mai mare decât taxa obţinerii unui paşaport în UK. Şi aici, ca mesaj pentru români, vreau să îi asigur că acest acord le respectă şi recunoaşte contribuţia în economia britanică”.

Vezi și CALVARUL continuă! DATĂ AFARĂ din casă, o fostă vedetă de la PRO TV ajunge din nou la tribunal

Ați citit ceva mai penibil vreodată? Deputatul PSD care vrea să se facă scriitor

Carmen Dan, pusă la zid! Noua gafă incredibilă a ministrului Afacerilor Interne

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare