sursa foto:  abc.net.au

Analistul de politică externă H. D. Hartmann: ‘Sper să nu ne trezim cumva cu un război proxim între SUA și China, din cauza unei insule care, săraca, nu are nicio vină’

Analistul de politică externă H.D. Hartmann a vorbit despre nevoia de transformare a Republicii Populare Chineze într-o republică senatorială: ”o decizie de reunificare se va lua în numele unei națiuni și nu prin voința unei națiuni. Sper ca acest lucru să fie înțeles de toată lumea și să nu ne trezim cumva cu un război proxim între SUA și China, din cauza unei insule care, săraca, nu are nicio vină”.

 

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, care a „deschis ochii“ Republicii Populare Chineze de a-și transforma politica de reunificare într-o problemă de politică externă:

Vizita lui Nancy Pelosi a provocat Beijingul să înțeleagă faptul că reunificarea cu Taiwanul nu mai este problemă internă, ci este una de politică externă. Atunci, China, nu are construcția filosofică și statală de a răspunde acestei provocări de geostrategie. Elita taiwaneză pro-independentistă e bine finanțată de Japonia. Japonia, Coreea de Sud și Taiwan reprezintă pilonii fundamentali ai intereselor strategice ale SUA în zonă. Căderea Taiwanului rupe acest lanț de 70 de ani.

Aceasta era o problemă pe care China nu a considerat-o ca fiind una de politică externă, nici nu o interesa. Acum, însă, dezvoltarea ei economică, accesul la resursele mondiale, nașterea unei noi generații de chinezi, care nu mai sunt cu bolul de orez și tigaia după ei, au făcut din această republică comunistă un instrument care nu mai răspunde provocărilor de tip Nancy Pelosi“, a declarat  H. D. Hartmann.

China devine republică imperială

Acest lucru a deschis ochii Beijingului că trebuie să transforme reunificarea pașnică, care era o problemă de politică internă, într-una de politică externă. Atunci când statul rezolvă probleme interne utilizând instrumentele politicii externe, devii republică imperială. Ca Roma, care și-a rezolvat pericolul intern, cu ocazia războaielor punice, prin decizia Senatului de a șterge Cartagina de pe fața pământului.

Strategic, statul comunist chinez de astăzi nu este încă pregătit să răspundă acestor tipuri noi de provocări la care, apropo, tocmai dezvoltarea economică și reformele economice ale Partidului Comunist Chinez au adus-o. China trebuie să facă față acestei provocări și nu mai poate cu instrumentele interne la care are acces. Republica comunistă trebuie să se transforme într-o republică senatorială, adică imperială, în care o decizie de reunificare se va lua în numele unei națiuni și nu prin voința unei națiuni. Sper ca acest lucru să fie înțeles de toată lumea și să nu ne trezim cumva cu un război proxim între SUA și China, din cauza unei insule care, săraca, nu are nicio vină“, a mai declarat H. D. Hartmann, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare