sursa foto:  ziare.com

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Va fi o adevărată provocare pentru mulți români să se încadreze în limitele de consum prevăzute’

Într-un interviu pentru PS News, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că, în ciuda măsurilor de compensare sau plafonare a tarifelor la energie pentru consumatorii casnici, aceștia vor plăti „cel puțin dublu față de anul trecut la gaze și energie electrică”. De asemenea, Negrescu atrage atenția că, indiferent de amendamentele la ordonanța privind schema de compensare ​la plata facturilor la energie electrică și gaze, vor exista și efecte negative din cauza „scăderii consumului, principalul motor al economiei”.

„Măsurile de compensare a creșterii facturilor la energie vor ajuta doar în parte populația să treacă peste această iarnă dificilă, din punct de vedere financiar. În condițiile în care, de exemplu, prețul energiei a crescut de la 0,37-0,40 lei kwh în 2020 la 0,95 lei în noile contracte ajunse la clienți în aceste zile, compensarea acoperă doar o parte din scumpire, dincolo de mesajele triumfaliste ale autorităților. Asta înseamnă că oamenii vor plăti cel puțin dublu față de anul trecut la gaze și energie electrică, chiar și cu aceste compensări. Va fi o adevărată provocare pentru mulți români să se încadreze în limitele de consum prevăzute. Sunt mulți cei care, de exemplu, se încălzesc cu calorifere electrice, cu aeroterme, pentru că nu au căldură. Nu este clar, de asemenea, ce se întâmplă cu cei care au butelii de gaz, nefiind racordați la rețeaua de gaze.

Este neclar și ce se va întâmpla cu energia termică. Bucureștenii trebuie să știe, de exemplu, că gigacaloria, chiar și cu subvenția oferită de primărie, va crește de la 164 lei, pentru un apartament de 2 camere, la 265 lei. Fără subvenții va ajunge la 600 lei. Altfel spus, aceste ajutoare se vor adresa doar unei părți din populație, mai ales din mediul urban, și vor compensa doar în parte scumpirile în cascadă din iarna lui 2021, pe care românii vor trebui să le suporte.

Pentru mediul de afaceri este, pentru moment, neclar cum va funcționa schema de ajutor. Reducerea TVA nu ajută foarte mult pentru că banii din taxa pe valoarea adăugată ajung, până la urmă, tot în buzunarul statului. Reducerea costurilor cu celelalte taxe incluse în preț reprezintă o soluție care va mai atenua din șocul scumpirilor”, spune analistul.

De asemenea, acesta a vorbit și despre consecințele scăderii consumului la energie și gaze.

„Per ansamblu, încercăm să stingem focul scumpirilor cu găleți de apă. Din păcate, nu vom reuși decât într-o oarecare măsură să salvăm situația, iar efectele negative le vom vedea în scăderea consumului, principalul motor al economiei.

Limitarea consumului la gaze și energie va avea efecte directe în economie. În loc să stimulăm oamenii să consume, să își crească confortul, le impunem bariere care, cel puțin din punct de vedere economic, se vor dovedi ca un măr otrăvit. Scăderea consumului va avea efecte în lanț în economie, cu falimente în lanț, înghețări de salarii și disponibilizări de personal. Și tot oamenii vor avea de suferit”, conchide Adrian Negrescu, conform psnews.ro

Citește și:

Anunțul care îi vizează pe toți românii! Virgil Popescu: ‘Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare