Analistul financiar Adrian Negrescu a declarat că „speța” România vs. OMV Petrom reprezintă dovada concretă că multe dintre legile din țara noastră sunt făcute din pix, în defavoarea statului și a cetățeanului plătitor de taxe și impozite. El susține că România a devenit, mai mult decât oricând, țara taxelor și a suprataxelor, fără strategii clare și studii de impact care să aduce creștere economică și investiții.
“Pentru companie înseamnă niște rezultate-record, determinate, în primul rând, de creșterea cotațiilor internaționale la petrol și la gaze. În momentul în care prețul gazelor și al petrolului a crescut, bineînțeles că au crescut și afacerile lor. Ce avem noi de câștigat din chestia asta?
Mă uitam pe rezultatele Petrom și descopeream faptul că, în 2022, statul român încasează din taxe și impozite, în momentul de față, de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei, adică 19 miliarde taxe, plus un miliard din dividende. Este un nivel fără prececent de încasări la bugetul de stat, în condițiile în care numai din redevențe suma s-a dublat. Și statul a avut de câștigat și OMV Petrom, dar și acționarii lui.
Regulamentul european se referă la niște elemente care nu fac referire la activitatea OMV Petrom. De ce vă spun acest lucru? Pentru că, o mare parte din cifra de afaceri a OMV Petrom vine din comercializarea produselor petroliere, adică a benzinei și a gazelor. Dacă te uiți în datele lor financiare vezi, într-adevăr, că ceea ce au comunicat ei la bursă, faptul că cifra de afaceri nu reprezintă 75% pe zonele vizate de Regulamentul European, se încadrează practic în limitele respective”, explică Adrian Negrescu.
Ce trebuia să facă statul român și nu a făcut?
“Din punctul meu de vedere, vina este la statul român care nu a discutat la nivel european, atunci când în consiliul miniștrilor Energiei s-a discutat despre acest regulament și nu a venit să spună «uite, noi, în România avem principalul jucător din piață care are o cifră de afaceri mixtă, în care comercializarea și celelalte activități de marketing și cele operaționale nu au legătură cu ceea ce vreți voi să impozitați».
Nu au făcut acest lucru, motiv pentru care regulamentul european a venit și a taxat, așa cum și-au propus celelalte țări din UE, și ne-am trezit în România că OMV Petrom nu a fost supraimpozitată prin această taxă de solidaritate. Pentru că statul român este acționar la OMV Petrom trebuia să știe exact ce se întâmplă în bucătăria OMV Petrom, să știe care sunt datele financiare și să-și facă un minim studiu de caz dacă această companie se încadrează în ceea ce vor ei să facă, să impună această suprataxă.
De ce nu ați acționat așa cum trebuie? Mai cu seamă că statul român are membri în Consiliul de Administrație al OMV Petrom. Este o dovadă de incompetență din punct de vedere administrativ, o dovadă a faptului că foarte multe dintre legile și ordonanțele făcute în România, sunt făcute așa din pix. Un haos în legislativ, un haos în sectorul de reglementare care influențează, inclusiv, situația din piața asta de petrol și gaz”, a precizat analistul.
„Nu zice nimeni că statul nu are voie să impună taxe și suprataxe, dar trebuie să te gândești și la economie”
“Este deja tardiv, regulamentul se aplică, nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe, pentru că, până la urmă, să nu uităm că această companie dă 20 de miliarde de lei la bugetul de stat. Este o sumă fără precedent în istoria economică a României.
Da, este bine să taxezi profiturile astea spectaculoase făcute în anii de pandemie pe toate domeniile de activitate, nu zice nimeni că statul nu are voie să impună taxe și suprataxe, dar trebuie să te gândești și la economie.
Când punem taxele trebuie să ne gândim și din perspectiva economică, adică lăsăm companiilor mai mulți bani și le determinăm să facă investiții? De asta avem nevoie în România, de investiții, nu de bani duși la bugetul de stat și să se piardă urma.”, a afirmat analistul Adrian Negrescu, conform Gândul.ro.