sursa foto:  reporteris

Analistul militar Ion Petrescu, despre noul Concept Strategic al NATO: ‘Este o formulă de descurajare a oricărei tentative a Moscovei de a-și întinde tentaculele imperiale către Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova’

Col. Ion Petrescu, analist militar, a comentat anunțul că Alianța Nord-Atlantică va spori efectivele Forței de Reacție Rapidă la peste 300.000 de militari.

Asta înseamnă o forță superioară net din toate punctele de vedere, numeric și ca dotare cu tehnică de luptă modernă, față de forța care a intervenit în 24 februarie în Ucraina, fiind trimisă de către Kremlin pentru invadarea și ocuparea inițial totală a acestui stat”, a spus analistul.

Ion Petrescu spune că este vorba despre „un act temerar, necesar”, și a amintit despre noul Concept Strategic al Alianței, „care nu mai pune NATO în postura pur defensivă, ci demnă de a reacționa față de ceea ce înseamnă o înjosire a democrației, libertății și independenței statelor europene”.

Întrebat ce înseamnă anunțul lui Jens Stoltenberg pentru România și Flancul Estic, Ion Petrescu a adăugat: „În primul rând, înseamnă că, dacă până acum se vorbea de Grupuri de Luptă NATO în cele trei țări baltice plus Polonia și urmau în Slovacia, în Ungaria, în România și Bulgaria să acționeze tot batalioane multinaționale de tăria a 1.000-1.200 de militari, acum se trece direct la brigăzi. Asta înseamnă 3.000-3.500 de militari în fiecare țară, la care se adaugă militarii americani trimiși special în Europa pentru a întări apărarea graniței de est a NATO”.

Asta înseamnă că și în țara noastră vor fi sporite efectivele militare aliate, va veni tehnică de luptă modernă care va întări nu numai defensiva pe Prut a României, ci și defensiva NATO la frontiera răsăriteană a Alianței Nord-Atlantice, anunțul în sine fiind o formulă de descurajare a oricărei tentative a Moscovei de a-și întinde tentaculele imperiale către Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova”, a mai spus analistul, la B1TV.

Vezi și:

Mircea Geoană: ‘Cea mai bună apărare este descurajarea. Cu cât suntem mai puternici, cu atât intențiile agresive ale Rusiei vor fi mai reținute’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare