Fermierii români găsesc cu greu calea de a pătrunde în supermarketuri, în sezonul rece, marile lanțuri de magazine preferând țări precum China, Maroc, Turcia sau Angla.
Luând ca exemplu roșiile, chiar dacă s-au alocat milioane de euro pentru susținerea producătorilorm, prețurile sunt la fel de mari.
Deşi le găsim pe rafturile magazinelor, preţurile sunt comparabile cu ale produselor venite din import, de la mii de kilometri distanţă. Consumatorii plătesc astfel de două ori – şi subvenţii şi preţuri mari, informează Digi24.ro.
Conform sursei citate, fermierii români se bazează aproape exclusiv pe vremea caldă pentru a produce legume. Aşa că iarna, peste 80% din ceea ce găsim pe rafturile marilor magazine provine din import. Fie că vorbim despre roşii, castraveţi sau ardei. Pentru a mai reduce din diferenţă, statul subvenţionează până la finele anului, cu trei mii de euro, patru mii de agricultori care mai cultivă roşii şi după ce vine frigul.
Cum motivează producătorii situația?
„Ne costă câteva zeci de lei pentru fiecare seră. Depinde cât o să fie nevoie să ţinem căldura pornită, dar acum o pornim doar câteva ore spre dimineaţă”, a declara Alin Epîngeac.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de părere că producătorii ar trebui să-l înțeleagă și pe consumator.
„Prețurile diferă de la o zonă la alta. Am văzut la Deva, în piață, kilogramul de roșii cu șapte lei. Producătorul să îl înțeleagă pe consumator, în așa fel încât să nu folosească acest moment și să crească prețurile în mod artificial. Am văzut că sunt și roșii mai ieftine, chiar sub patru lei”, a declarat el.
EXCLUSIV! Lovitură de teatru! „Secretara lui Dragnea” și-a dat DEMISIA! Cum și-a motivat p