pasari gaini

sursa foto:  123business.ro

ANSVSA ia măsuri severe în privința comerțului și transportului de păsări

Ungaria, Elveția, Danemarca, Croația, Germania, Olanda și Austria au notificat la Bruxelles existența focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei și Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricție sanitară veterinară în contextul evoluției focarelor de influență aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

În acest context, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, citat de Agerpres, în urma informațiilor primite de la Comisia Europeană și a mesajelor de alertă ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situația epidemiologică privind influența aviară din Uniunea Europenă, autoritatea a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Măsurile luate de veterinari vizează monitorizarea severă a comerțului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din țările unde au fost diagnosticate focare de influență aviară și informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, precum și a operatorilor economici cu privire la situația epidemiologică existentă.

„S-a dispus respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecurite în fermele comerciale de păsări și în gospodăriile populației, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migrația păsărilor sălbatice ce se află în plină desfășurare și rolul păsărilor sălbatice ‘punte’ (guguștiuci, vrăbii, porumbei etc) în difuzarea virusului gripal aviar; informarea primăriilor, fermierilor și a instituțiilor ce dețin responsabilități în supravegherea păsărilor sălbatice asupra evoluției focarelor de gripă aviară din alte țări și a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariția bolii”, se menționează în comunicat.

De asemenea, s-a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploatațiile comerciale și revizuirea programelor de biosecuritate și au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (rațe, gâște) la luciul de apă, dar și să informeze cetățenii asupra obligativității menținerii păsărilor în gospodărie.

Potrivit ANSVSA, au fost instruiți medicii veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influența aviară și a respectării legislației specifice, s-a intensificat controlul pentru planurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale avicole și au fost impuse restricții și măsuri corespunzătoare în cazul în care sunt depistate neconformități.

ANSVSA anunță că a dispus verificarea și asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu și a stocurilor de materiale necesare pentru intervenție în caz de necesitate, a echipamentelor de protecție și a stării utilajelor de dezinfecție la nivelul DSVSA-lor județene.

Autoritățile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic și de vânătoare, cu asociațiile vânătorilor și pescarilor sportivi din România și cu Asociația Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări sălbatice existente pe teritoriul României și la starea de sănătate a acestora.

Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat și desfășoară Programul de monitorizare și control al influenței aviare.

Nu în ultimul rând, ANSVSA recomandă cetățenilor să anunțe, în cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animalele din gospodărie și să respecte măsurile dispuse de autorități privind circulația animalelor.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare