sursa foto:  Facebook

Anul bisect și ce se întâmplă pe 29 februarie 2024. Tradițiile și obiceiurile care apar o dată la 4 ani

După cum se știe, 2024 este un an bisect, astfel că luna februarie din acest an va avea 29 de zile, fenomen ce se produce o dată la patru ani. Citiți în continuare care sunt tradițiile și obiceiurile legate de acest moment. 

O dată la patru ani avem parte de un an bisect. Acest lucru înseamnă că luna februarie are 29 de zile. De-a lungul istoriei au apărut nenumărate tradiții și superstiții legate de acest moment.

(CITEȘTE ȘI: Vine iarna în România! Viscol, zăpadă și temperaturi scăzute, avertizează meteorologii)

Tradiții și superstiții legate de data de 29 februarie

Tradițiile și superstițiile legate de ziua de 29 februarie diferă de la o țară la alta. În unele ţări se spune că, dacă două persoane se căsătoresc în această zi, acel mariaj nu va rezista. Totodată, există țări în care se spune că momentul ideal ca o femeie să ceară un bărbat de soț este chiar data de 29 februarie. Dacă bărbatul refuză, el este obligat să-i ofere femeii 12 perechi de mănuși, pentru a-i ascunde rușinea provocată de lipsa inelului de logodnă.

Una dintre cele mai puternice superstiții din țara noastră legate de data de 29 februarie spune că în această zi nu este bine să luăm decizii importante, pentru că acestea ar urma să se întoarcă împotriva noastră.

Potrivit unei legende transmise de bătrânii din mediul rural, în anul bisect este interzis culesul ciupercilor, deoarece acestea devin otrăvitoare în această perioadă. Pentru a evita ghinionul, se recomandă purtarea bijuteriilor din argint, deoarece se crede că acest metal întărește aura energetică a persoanei și o poate feri de necazuri.

Când își serbează ziua cei născuți pe 29 februarie

Cei născuți pe 29 februarie îşi pot sărbători ziua de naştere în oricare altă zi a anului, atunci când nu avem un an bisect.

Printre cei născuți pe 29 februarie se numără actorul Antonio Sabato Jr., cântăreţul algerian Khaled, actorii Dennis Farina şi James Mitchell, compozitorul Gioacchino Rossini, scriitorul Marin Sorescu, academicianul Gheorghe Duca sau fotbalistul Adrian Matei.

De ce a fost introdus anul bisect în calendar

Pentru a se sincroniza calendarul cu anul astronomic, în anul 1582 a fost introdus anul bisect. Mişcarea Pământului în jurul Soarelui durează 365,24 zile, nu doar 365 de zile. Acesta este motivul pentru care a fost introdusă ziua bisectă, în acest fel sincronizându-se calendarul cu mişcarea Pământului în jurul Soarelui.

În condițiile în care calendarul gregorian este utilizat de cele mai multe dintre ţările lumii, cea mai mare parte a omenirii se bucură de momentul special reprezentat de apariţia acestei zile bisecte.

Anii bisecți au un impact semnificativ asupra modului în care percepem trecerea timpului. Fără anii bisecți, evenimentele sezoniere ar fi deplasate în timp, iar calendarul ar deveni inexact în raport cu evenimentele naturale.

(NU RATA: Ora de vară 2024. Când se dau ceasurile înainte cu o oră)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare