pexels tobi 620335

Anumite afecțiuni vă pot lăsa fără permisul de conducere! Este interzis prin lege să conduceți în aceste situații

Există anumite boli care vă pot transforma din șofer, în pieton! Legea prevede clar că cei care suferă de anumite acțiuni nu au voie să conducă! 

Legislația rutieră din România pune accent atât pe aptitudinile fizice și mentale ale șoferilor. Legea prevede clar  că există anumite afecțiuni medicale care pot duce la suspendarea permisului auto.

 

Bolile care vă pot lăsa fără permis

Cei care suferă de scleroză multiplă, boala Parkinson sau demență nu vor mai avea dreptul să dețină permis de conducere. Dar nu doar aceste boli sunt considerate criterii pentru suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul.

Nici cei care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet nu au voie să urce la volanul unei mașini. Nici persoanele care au probleme cu aparatul respirator, nu vor mai avea dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist.

În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat, notează RTV

Nici persoanele cu diabet zaharat nu pot conduce o mașină

Conform legii, persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce o mașină, dar dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, își pot păstra permis auto.ProMotor.

Citește și: Amendă de până la 25.000 de lei pentru șoferii români care fac acest gest! Prevederea clară din Noul Cod Rutier a intrat în vigoare în 2024

Cei cu probleme auditive, vizați și ei

Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.

Boli Cardivasculare

Și cei cu boli boli cardiovasculare au interzis să dețină permis de conducere auto. Dar, în cazul în care se tratează și un medic dă aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.

În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară, etc.

Citește și: Klaus Iohannis a decis! Ce se întâmplă cu noul cod rutier

Cei cu afecțiuni locomotorii rămân fără permis

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.

Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere.

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul,potrivit RTV

Depresia

Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.

Substanțele interzise vă pot lăsa și ele fără permis

Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă direct  la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive duce la suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare