centrala zaporojie

sursa foto:  dw.com

Anunț de ultim moment referitor la Centrala Nucleară Zaporojie! AIEA: Nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi

Nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, a transmis miercuri Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei.

 

 

 

 

”Experţi AIEA prezenţi la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat în ultimele zile şi săptămâni părţi ale instalaţiei, inclusiv unele secţiuni ale perimetrului bazinului mare de răcire, şi au efectuat vizite regulate în instalaţie, fără să observe până în prezent vreun indiciu vizibil al unor mine sau explozivi”, anunţă într-o actualizare directorul AIEA Rafael Mariano Grossi.

Experţi AIEA au solicitat un acces suplimentar în instalaţie, pentru a confirma absenţa unor mine sau explozivi, anunţă Grossi.

Mai ales un ”acces pe acoperişurile unităţilor 3 şi 4 este esenţial, dar şi un acces la părţi ale sălii turbinelor şi părţie ale sistemului de răcire al centralei”, precizează el.

Ucraina a anunţat miercuri că a implementat proceduri în vederea unei eventuale luări cu asalt a centralei nucleare.

Kremlinul a acuzat, la rândul său, ”o mare ameninţare a sabotării Kievului”.

”Ţinând cont de creşterea tensiunilor şi activităţilor militare în zona în care se află această centrală nucleară majoră, experţii noştri trebuie să fie în măsură să verifice faptele pe teren”, a subliniat Grossi.

”Rapoartele lor independente şi obiective vor ajuta în clarificarea situaţiei actuale a instalaţiei, crucială într-un moment ca acesta, în care au loc acuzaţii neconfirmate şi contraacuzaţii”, a subliniat el.

AIEA anunţă că este la curent cu informaţii potrivit cărora mine şi alţi explozivi au fost plasaţi în interiorul şi în jurul Centralei Nucleare Zaporojie.

”Directorul general Rafael Grossi a anunţat că echipa AIEA nu a raportat niciun bombardament sau explozie recente şi că prezenţa militară în instalaţie pare neschimbată”, a anunţat agenţia ONU.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat CNN că a exercitat presiuni în vederea unei suplimentări a unor inspeciţii AIEA.

”Noi am spus, uitaţi «echipa dumneavoastră de acolo, sunt doar patru oameni, iar această instalaţie este ca un oraş (…). Uriaşă. Este foarte mare. Patru persoane nu vor găsi mine”, a declarat Zelenski.

Rusia a cucerit Centrala Nucleară Zaporojie la începutul lui martie 2022, însă aceasta este operată în continuare în principal de către muncitori ucraineni.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în prima linie a frontului în Războiul din Ucraina. Bombardamente în apropiere sunt curente, iar centrala a fost deconectată frecvent de la reţeaua electrică ucraineană, alimentând în mai multe rânduri temeri cu privire la un eventual accident nuclear, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare