buletin

sursa foto:  Facebook

Anunț oficial! Se schimbă datele din buletin! Anunțul pe care trebuie să-l știe toți românii!

Senatul României a aprobat, în octombrie 2023, proiectul propus de AUR care dorește includerea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh pe actele de identitate ale cetățenilor români, acum urmând să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților.

Datele introduse pe cărțile de identitate sunt considerate esențiale, ajutând personalul medical nu doar în cazul victimelor accidentelor rutiere, ci și al pacienților cu diverse afecțiuni care ajung în stare de inconștiență sau fără posibilitatea de a comunica. Existenta acestor informații pe actele de identitate este vitală, deoarece, în majoritatea cazurilor, este necesară terapia transfuzională pentru salvarea vieții pacientului, în astfel de situații dramatice, fiecare secundă putând face diferența între viață și moarte.

Adăugarea grupei sanguine și a factorului Rh pe actele de identitate va contribui la îmbunătățirea eficienței serviciilor de asistență medicală de urgență și de prim ajutor acordate pacienților grav răniți care ajung în unitățile de primiri urgențe, pentru a le salva viața. De asemenea, acest lucru va sprijini îmbunătățirea calității funcționării Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și de Prim Ajutor, scrie 7iasi.ro

În prezent, conform legislației în vigoare, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:

– numele și prenumele titularului;

– sexul;

– cetățenia titularului;

– data nașterii titularului;

– semnătura olografă a titularului;

– imaginea facială a titularului;

– CNP-ul;

– adresa de domiciliu a titularului.

Citește și: Decizia luată de Marcel Ciolacu, după ce hackerii i-au „furat” buletinul. „E clar că avem de-a face cu un război hibrid”

Ce acte sunt necesare în 2024 pentru schimbarea buletinului

Lista cu actele necesare pentru schimbarea buletinului diferă de la caz la caz, în funcție de motivul pentru care este necesară cererea unei noi cărți de identitate. Dacă a expirat valabilitatea buletinului trebuie să aveți în vedere pregătirea următoarelor documente:

– cererea pentru eliberarea actului de identitate;
– actul de identitate;
– certificatul de naștere;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor;
-certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz;
– extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință; extrasul de carte funciară trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
– documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.

În cazul modificării numelui și/sau prenumelui titularului, prenumelui părinților, a datei ori a locului de naștere, precum și în situația schimbării sexului, se prezintă și hotărârea judecătorească sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.

Vezi și: Apar noi reguli la schimbarea buletinelor! Cum puteți obține o carte de identitate provizorie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare