sursa foto:  auto-bild.ro

Asiguratorii nu cred în soluția Guvernului pe tema RCA

Protestele transportatorilor în privința tarifelor asigurărilor auto au determinat plafonarea valorii poliței RCA pentru camioane. Cu toate acestea, Uniunea Naționala a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) susține că actuala reglementare a pieței RCA de către Guvern se concentrează pe efecte și nu rezolvă cauza principală, creșterea fulminantă a daunalității, iar pe termen mediu și lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România atrage atenția că, în ciuda intenției declarate de a consolida și reglementa piața RCA, forma în care a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule nu rezolvă situația pieței, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, având în vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu și lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat„, arată UNSAR într-un comunicat de presă.

Citește și:

Consiliul Concurenței, despre tarifele RCA: Se va deschide cutia Pandorei

Scandal în UE. Italia pune tunurile pe Merkel și Hollande: O pot face și singuri

Merkel avertizează: UE este într-o situație critică

UNSAR precizează că se referă în principal la prevederile OUG referitoare la plafonarea prețurilor primelor și la elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință, așa cum au fost comunicate de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Cel mai probabil, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate„, se precizează în comunicat.

Conform UNSAR, presiunea noilor reglementări pusă în acest răstimp asupra industriei de asigurări va avea efecte greu de estimat, ținând cont că se adaugă rigorilor legislației europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II. Uniunea menționează câteva dintre noile cerințe care vor duce la creșterea costurilor operaționale: obligația de a emite și gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o lună, compensarea directă și alte mecanisme noi care presupun dezvoltări ale sistemelor informatice. De asemenea, va crește dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despăgubesc pe asigurarea RCA. Mai mult, orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a lua în considerare reperele reale ale pieței asigurărilor din Romania, va impacta în mod decisiv consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare a pieței, respectiv majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat.

Citește și:

Guvernul la raport. Măsuri luate pentru reducerea birocrației

Îți place berea? S-a inventat…

Fermierii vor revizuirea Constituției. Ce vor să se schimbe?

UNSAR susține nevoia promovării unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la creșterea prețului polițelor RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă: măsuri de creștere a siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea; introducerea monitorizării de tip gps (telematics), pentru individualizarea comportamentului șoferilor în trafic; introducerea sistemului tabelar pentru daunele morale din vătămări corporale, așa cum a fost elaborat de Institutul Național de Medicină Legală, atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

UNSAR face apel la Guvern, ASF și Consiliul Concurenței, dar și la Parlament și instituția Președintelui să analizeze cu atenție impactul măsurilor pe care le vor lua în piața asigurărilor deja încercată de două falimente.

Ne exprimăm din nou disponibilitatea totală la dialog și soluții viabile și sustenabile, pentru o piață solidă și stabilă a asigurărilor„, se mai spune în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în 15 septembrie, că ia în calcul stabilirea unui tarif țintă pentru polițele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Decizia vine în urma protestelor transportatorilor rutieri.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare