Atenție! Doar așa vei putea ieși din localitate, începând cu 15 mai! Model declarație pe propria răspundere

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul Ludovic Orban, a instituit, prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020, starea de alertă în România, începând cu data de 15.05.2020.

Printre altele, Comitetul Naționale pentru Situații Speciale de Urgență a decis ca să elimine declarația pe propria răspundere și să permită circulația persoanelor în interiorul localităților.

Însă, circulația persoanelor rămâne interzisă în afara localităților, cu anumite excepții pe care Bugetul.ro vi le prezintă în cele ce urmează. Mai mult, în situațiile respective, persoana care părăsește localitate va trebui să completeze și o declarație pe proprie răspundere, în care se precizeze și motivul care stă la baza deplasării.

(1) Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. 

(2) Cu aceeași dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție. 

(3) Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; 

i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

(4) La solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) se justifică prin declarație pe propria răspundere.”, se precizează la punctul 17 al Anexei la Hotărârea CNSSU nr. 24 din 14 mai 2020.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare