sursa foto:  stiripesurse.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară face publică schema prin care sunt înșelați românii

Autoritatea de Supraveghere Financiară face publică schema prin care sunt înșelați românii de așa-ziși brokeri neautorizați.

ASF a prezentat astăzi modul în care operează acești falși brokeri și cum sustrag aceștia banii din conturile românilor. Este vorba despre o schemă în șase pași.

Pasul 1. Aceștia vă trimit mesaje spam în care susțin că vă pot transmite „metode sigure de îmbogățire rapidă”.

Pasul 2. Vă informează că trebuie să vă creați un cont, unde să vă oferiți datele personale.

Pasul 3. Vă contactează în vederea unor „investiții inițiale”.

Pasul 4. Vi se afișează informații false privind câștigurile pe care le-ați dobândit.

Pasul 5. Vă cer să alimentați contul cu sume suplimentare.

Pasul 6. Vă este imposibil să retrageți presupuse câștiguri și pierdeți banii cu care ați alimentat contul.

Mesajul ASF:

„Feriți-vă de entități neautorizate!

Dacă sunteți apelați de persoane care se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care vă oferă servicii de investiții, verificați, în primul rând registrul electronic pus la dispoziție de ASF, că intermediarul care v-a contactat este autorizat pentru serviciile financiare oferite: https://bit.ly/3th24YJ,

Modul în care “operează” o entitate neautorizată:

Ar putea fi o imagine cu text care spune „AUTORITATEA D FINANCIARA FERIȚI-VĂ DE ENTITĂȚI NEAUTORIZATE! PASUL 03 CONTACTAREA VEDEREA UNOR,, UNOR,INVESTIȚII" INIȚIALE ALE CUM OPEREAZĂ 03 PASUL 04 AFISAREA UNOR INFORMAȚII FALSE PRIVIND CÂȘTIGURILE PASUL 02 CREARE CONT SFERIRE ATE PERSONALE የ facebook PASUL05 05 ALIMENTAREA SUME SUPLIMENTARE -- 一 PASUL 01 SPAM RECLAME FALSE LA METODE SIGURE RAPIDE DE IMBOGĂȚIRE 06 01 SYSTEMERROR PASUL 06 IMPOSIBILITATEA RETRAGERII PRESUPUSELORC CÂȘTIGURIȘI PIERDEREA BANILOR”

La început de noiembrie, ASF  a avertizat că pe piața locală există societăți neautorizate care vă pot țepui

Într-un comunicat de presă emis la 3 noiembrie , Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a astras atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului. În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.

În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai puteau fi contactați.

A.S.F. atenționează potențialii investitori că utilizarea serviciilor unei entități neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor. Prin urmare, Autoritatea recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare și, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacționare online, chiar dacă inițiativa contactării intermediarului aparține investitorului în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte a acestuia adresate direct sau printr-o terță parte, să verifice dacă respectiva entitate se regăsește în Registrul public al A.S.F.

Pe www.asfromania.ro se regăsesc AICI listele tuturor intermediarilor care pot presta servicii de investiții în România. De asemenea, pe site-ul A.S.F. există AICI și o pagină dedicată problematicii entităților neautorizate, secțiune care conține informații și recomandări pentru potențialii investitori și care pune la dispoziție, inclusiv, formulare de raportare către A.S.F. a acestor entități.

Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază faptul că sunt state terțe unde nu există obligația de autorizare pentru societățile care prestează activități de tip „brokeraj”, astfel că aceste entități nu au nicio obligație legală de protecție a investitorilor. Prin  urmare, investitorii trebuie să fie conștienți de faptul că, dacă folosesc serviciile unei entități care nu este reglementată și autorizată, o vor face pe propriul risc. Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent și Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenționează explicit potențialii investitori că nu autorizează entitățile locale care intermediază tranzacții de tip Forex sau tranzacții cu instrumente financiare de tipul opțiunilor binare.

În ceea ce privește monedele virtuale, A.S.F. reiterează faptul că acestea nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entitățile emitente de monede virtuale, tranzacționarea acestora și platformele pe care acestea se tranzacționează nu intră sub incidența supravegherii Autorității”, a subliniat ASF.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare