sursa foto:  a1.ro

Avertisment dur pentru Guvern: Reducerea contribuţiei la Pilonul II, un PERICOL pentru mii de români

Ultimele decizii ale Guvernului Mihai Tudose nu sunt deloc pe placul specialiştilor. Aceştia transmit un avertisment extrem de dur şi îi atenţionează pe cei de la putere. Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii reprezintă un mare pericol pentru bunăstarea românilor pe termen lung.

Organizatia analistilor financiari CFA Romania dezaproba decizia Guvernului Romaniei de a diminua contributia obligatorie la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cat este in prezent, la 3,75% incepand cu anul 2018. Diminuarea contributiei in valoare relativa conduce la scaderea semnificativa a veniturilor viitorilor pensionari ai Romaniei.

„Romania s-a angajat, prin Programul de Convergenta pentru perioada 2015 – 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finantelor Publice, sa asigure o contributie de minim 6% din venitul brut al salariatilor catre fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii care in prezent se confrunta cu un deficit urias.

Vezi și Veste bună pentru mii de salariați: Ei vor avea impozit zero pe venit-Anunț important făcut de Liviu Dragnea
Pensiile actuale sunt platite in proportie de doua treimi din contributiile actualilor salariati, iar o treime din imprumuturi guvernamentale. De aceea vor exista presiuni din ce in ce mai mari pe bugetul asigurarilor sociale de stat, iar pensia privata va fi o sursa vitala pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari”, se arata in comunicatul CFA Romania, remis bugetul.ro

Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie. Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente.

Vezi și Grijă mare angajați! Acestea sunt companiile care nu v-au achitat contribuțiile sociale la stat

Mai mult, fondurile de pensii administrate privat au avut rezultate foarte bune de la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune. Diferenta dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie este diferenta dintre a trai pe credit si a economisi si investi pe termen lung pentru a crea venituri suplimentare.

Conform studiilor efectuate de Comisia Europeana, toate tarile Uniunii Europene se vor confrunta, sau se confrunta deja, cu imbatranirea populatiei. Daca in prezent, populatia in varsta de peste 65 de ani reprezinta in jur de 20% din totalul populatiei (media europeana), pana in 2080 procentul va ajunge la aproape 30%. CFA Romania mi spune că activele fondurilor de pensii Pilon II sunt aproape 90% investite in Romania, in titluri de stat si piata de capital, deci, fondurile private sunt un major investitor strategic, cel mai mare de pe piata de capital.

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similareNu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.