sursa foto:  oppc.ro

Bogdan Putinică, director general al Microsoft România: ‘Industria IT crește mult mai repede decât duce țara. Ne trebuie talente, ne trebuie politici coerente în educație’

Bogdan Putinică, director general al Microsoft România, a declarat că industria IT din România crește mai repede decât ”poate duce țara”, provocarea principală fiind lipsa unor politici coerente în educație, prin care companiile din domeniu să atragă talente.

Industria de IT pe ansamblu, cred că este un motor de creștere care merge cu 200 la oră acum și cred că ne mai trebuie încă un plin de benzină, poate încă două roți. Industria crește mult mai repede decât duce țara. Ne trebuie talente, ne trebuie politici coerente în educație. Aici, cred că este provocarea principală”, a declarat director general al Microsoft România.

Întrebat ce putem face ca țară în ceea ce privește atragerea și păstrarea talentelor IT în România, acesta consideră că este important să se sincronizeze planurile educaționale cu nevoile industriei. Numărul de specialiști IT produs de universități și sistemul educațional este considerat insuficient, iar o creștere semnificativă a numărului de specialiști este necesară.

”În primul rând, cred că trebuie să plecăm de la momentul T zero. Talentele de IT sunt produse în România de universități, de sistemul educațional, de ce înseamnă licee, facultăți de specialitate și așa mai departe. M-aș bucura să văd o sincronizare a planurilor pe termen mediu și lung ale liderilor din domeniu educației cu nevoia pe care industria o generează.

Pentru că acești mii de specialiști IT care sunt produși de facultățile românești sunt mult prea puțini. Ne trebuie probabil lejer de 3-4 ori mai mulți specialiști decât avem acum.

Ca să-i aducem înapoi în țară, în general, mișcările sociale și demografice în această pătură de specialiști au fost de a pleca din țară. Știm cu toți, exodul creierilor, nu o să intrăm acum în chestia asta. Asta s-a cam terminat de vreo 10, aș zice poate chiar 15 ani cu puțin curaj.

Evident, migrarea și mobilitatea forței de muncă e un lucru posibil în Uniunea Europeană. Oamenii pleacă unde le mai bine, într-un mod foarte ușor. Ce am descoperit e că, după acest segment din cariera oricăruia dintre oamenii care pleacă, unde se acumulează expertize și competențe în afara țării, o parte dintre ei se întorc natural înapoi. Evident, România nu face nimic pentru asta, este pur și simplu ce e bine pentru acei oameni”, a explicat Bogdan Putinică, conform economica.net.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare