Euro 4

sursa foto:  Pixabay.com

Când intră 100 de euro de la APIA în conturile românilor. Ministrul Agriculturii, precizări importante

Vești bune pentru fermierii din România. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat ce se întâmplă cu cei 100 de euro la hectar pe care îi oferă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Citiți în continuare când ar putea intra banii în conturile fermierilor.

Pe fondul crizei declanșate de războiul din Ucraina, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) oferă o subvenție de 100 de euro la hectar pentru fermierii din țara noastră. Recent, ministrul Agriculturii a anunțat când se va face această plată.

(CITEȘTE ȘI: Milioane de români loviți de la 1 aprilie 2024. Majorarea prețurilor a fost deja anunțată în mod oficial)

Când primesc fermierii subvenția de 100 de euro din partea APIA

Invitat în cadrul unei emisiuni TV, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că încă ne aflăm în perioada de depunere a cererilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va putea vira banii fermierilor imediat după ce această perioadă se încheie.

„Am dat 100 de euro pentru toate culturile din toamna lui 2022. Fermierii au avut la dispoziție 28 de zile pentru depunerea de cereri, vorbim de 600.000 de fermieri. Data finală a solicitării sprijinului de 100 euro/ha este 8 martie. După finalizarea campaniei și închiderea perioadei de depunere de cereri, sigur că vom începe și plățile”, a spus ministrul Agriculturii.

Termenul de plată pentru ajutorul de 100 de euro la hectar este 30 iunie 2024, cu un plafon de 280.000 de euro pe fermă. Plata acestei subvenții se face în baza OG nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ce scheme de ajutor se derulează pentru sectorul zootehnic

În afara subvenției de 100 de euro pe care o vor primi fermierii din sectorul vegetal, ministrul Florin Barbu a amintit de schemele de ajutor care se derulează în prezent și pentru sectorul zootehnic.

„Am venit de asemenea, cu 100 de euro și pentru vaca de carne, pe cap de animal. Am venit în sectorul zootehnic cu 100 de euro pe UVM – Unitate Vită Mare pentru sectorul suin. Am venit cu 100 de euro UVM în sectorul avicol. Avem subvenționată motorina cu 25 % la prețul la pompă, în anul 2024 pentru fermieri. Mai mult decât atât să nu uităm că în agricultură, tot ceea ce înseamnă vânzare de cereale este cu taxare inversă, practic atunci când mergi la pompă și plătești 1 litru de motorină cu 7,4 lei, 2 lei îi ai de la bugetul de stat asta înseamnă 5,40 lei cât rămân dar recuperezi și 19% TVA-ul. Practic acciza și sprijinul pe care noi îl dăm la motorină în agricultură, acoperă 40% din prețul la pompă”, a mai detaliat ministrul Agriculturii.

(NU RATA: Vin banii de la stat pentru români! Guvernul a adoptat ordonața pentru pierderile din domeniul apiculturii)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare