Guvernul României oferă minimum 500 de lei bonus pentru această categorie de români. Fermierii vor primi sume importante din partea statului

O categorie de români va primi bani din partea Guvernului României. Este vorba despre crescătorii de bovine de carne și bivolițe care au avut activitate în perioada 1 octombrie 2022-31 martie 2023. Aceștia vor primi ajutor de la stat în cuantum de 100 de euro pe cap de animal în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoare totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere este de maxim 280.000 de euro. Schema de ajutor este de 16,1 milioane, iar numărul estimativ al potențialilor beneficiari este 6.000, cu un efectiv estimat de 150.000 capete bovine de carne, respectiv 11.000 capete bubaline. Acest ajutor a fost aprobat joi, 25 ianuarie 2024, în ședința de Guvern. Prin actul normativ se instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor din perioada 1 octombrie 202-31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Beneficiarii schemei sunt crescătorii care dețin bovine de carne și bubaline, respectiv întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, dar și persoanele juridice. Printre condițiile de eligibilitate se află deținerea la data de 31 martie 2023 a unui efectiv de bovine de carne sau bubaline, în exploatație cu cod ANSVSA înscrisă în Baza Națională de Date.O altă condiție este ca bovinele de carne și bubalinele pentru care se solicită ajutor de stat să fie înscrise sau înregistrate în registrul genealogic al rasei, la secțiunea principală sau secundară, dar și deținerea în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii a cel puțin 50% din efectivul de bovine și babaline deținut la 31 martie 2023.

Citește și: România cere demisia comisarului european pentru Agricultură. Ministrul român: „Nu s-a înţeles un lucru”

Guvernul României va acorda 100 de euro

Executivul a precizat că va acorda 100 de euro per animal, iar valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere pentru susținerea crescătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole este de 280.000 de euro. Așadar, se oferă 100 de euro pentru fiecare bovină de carne și 100 de euro pentru fiecare babalină. Schema de ajutor este estimată la 16,1 milioane de euro.

Citește și: Minstrul Agriculturii, Florin Barbu, promisiune pentru fermieri: În 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România

Pentru a accesa schema de ajutor, fermierii trebuie să depună copie după cartea de identitate, certificatul de înregistrare al firmei, o împuternicire și o copie a reprezentantului legal. De asemenea, mai trebuie depuse extrasele de cont și de trezorerie, documentul emis de utilizatorii Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor, din care rezultă efectivul de vaci de carne și bivolițe la data depunerii cererii, de o adeverință eliberată de agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea bovinelor de carne în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară.

Perioada de depunere este de 30 de zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, iar termenul de plată este de 30 iunie 2024. Sursa de finanțare a acestei scheme de ajutor este bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare