sursa foto:  agrointel

Minstrul Agriculturii, Florin Barbu, promisiune pentru fermieri: În 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România

Fermierii din județul Mureș au fost asigurați la început de săptămână de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că în anul 2024 nu vor întâmpina dificultăți și că toate aspectele asumate în urma negocierilor cu ceilalți agricultori se regăsesc în Monitorul Oficial.

 

 

Ministrul spune că săptămâna aceasta urmează să fie publicate în Monitorul Oficial și celelalte acte normative, precizând că finanțarea pe care o are ministerul în anul în curs va ajuta fermierii să treacă cu bine peste 2024.

„Știu problemele cu care se confruntă fermierii români, știu revendicările pe care le au, am avut discuții foarte importante atât cu fermierii din stradă, cât și cu formele asociative. Vreau să liniștesc încă o dată fermierii români că procesele verbale pe care le-am încheiat, atât cu protestatarii din zona de Afumați, cât și cu fermierii din formele asociative, toate lucrurile asumate prin acele procese verbale, o parte dintre ele deja sunt publicate în Monitorul Oficial.

Citește și: România cere demisia comisarului european pentru Agricultură. Ministrul român: „Nu s-a înţeles un lucru”

Și săptămâna aceasta urmează celelalte acte normative și cred că finanțarea pe care Ministerul Agriculturii o are pentru anul 2024 și actele normative pe care noi le vom asuma în Guvernul României, fermierii în anul 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Revendicările transmise de fermieri

Ministrul Florin Barbu a primit o listă cu 13 revendicări. Printre acestea se numără interzicerea tranzitului și a importurilor de cereale, semințe oleaginoase, șroturi și alte produse agroalimentare de pe teritoriul ucrainean, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte țări, dar având la bază proveniență din Ucraina.

De asemenea, fermierii au mai cerut să se facă demersuri la Parlamentul European pentru acordarea de subvenții în cuantum cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar și compensarea pierderilor suferite din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.

Ce au mai cerut fermierii

Agricultorii au cerut ca ajutorul de stat pentru motorina folosită să fie actualizat, diferențierea ajutorului de stat pentru motorină în funcție de panta terenurilor și dificultatea de exploatare a acestora, datorită faptului că zonele deluroase din Transilvania nu se pot încadra în plafonul de 78 de litri pe hectar.

Pe de altă parte, fermierii cer urgentarea achitării subvențiilor pe suprafață, pe bovine de lapte și carne, suine și păsări. De asemenea, agricultorii au cerut să fie consultați înaintea elaborării noii legi a arendei, obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenții la APIA, scrie agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare