11050193 923422081035693 6523717540237102200 o

Când sunt Babele în 2024! Tradiție și superstiții vechi de 100 de ani! Ce să nu faci în perioada 1-8 martie!

Luna martie este o perioadă încărcată de evenimente cu o semnificație aparte. Pe 1 martie, chiar în prima zi a primăverii, este sărbătorit Mărțișorul, iar apoi sunt alese Babele.

Legenda Babelor este asociată cu cea a Babei Dochia, cea responsabilă de venirea iernii. Astfel, începând cu 1 martie şi până pe data de 9, Baba Dochia începe să îşi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Legende stravechi spun că de zilele Babelor, baba Dochia obisnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mânia și blestemele Babei Dochia.

În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele. Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Cum se aleg Babele din luna martie?

Alegerea unei babe se poate face în două feluri. Poți alegere o zi după bunul plac, însă alegerea trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. De asemenea, dacă în unele zone ale țării, alegerea Babelor începe pe 1 martie, în zona Dobrogei Babele sunt alese începând cu 2 martie, ziua de 1 martie fiind rezervată Babei Dochia.

O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 27, baba se calculează astfel: 2+7=9, astfel că baba va fi pe 9 martie.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. În Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare