sursa foto:  Pixabay

Cardul European pentru Dizabilitate! Cum se emite și ce beneficii aduce

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut vineri, 23 februarie, precizări importante despre Cardul European pentru Dizabilitate. În comunicatul remis se arată cum se emite și, totodată, ce beneficii aduce acest card.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), emite la cerere Cardul European pentru Dizabilitate. Potrivit ministerului, în 2024 au fost emise 1.196 de carduri, iar alte aproximativ 4.100 de cereri sunt în curs de procesare. Printre beneficiile acestora se numără transportul gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcarea gratuită, dar și accesul gratuit sau subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber (în funcție de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante). Cardul european vine în completarea cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și va fi acordat de către autoritățile naționale pe baza propriilor criterii. Deocamdată, cardul poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.

„Accesibilitatea, drepturile cetățenilor, calitatea vieții, accesul egal și nediscriminarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sunt importante pentru România și Uniunea Europeană. Recunoașterea reciprocă între Statele Membre a statutului de persoană cu dizabilități, prin Cardul European pentru Dizabilitate, este un pas absolut necesar pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestor oameni”, a declarat ministrul Simona Bucura – Oprescu.

Citește și: O anumită categorie de pensionari scapă de factura la utilități! Schema de compensare anunțată de Ministerul Muncii

Cum se obține Cardul European pentru Dizabilitate

Persoanele care doresc obținerea Cardului European pentru Dizabilitate au nevoie de cererea de înscriere și o fotografie recentă tip buletin. Înscrierea se poate realiza electronic, prin trimiterea documentelor scanate pe adresa de e-mail a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județul sau sectorul de domiciliu sau personal sau prin reprezentant prin depunerea documentelor la sediul DGASPC din județul sau sectorul de domiciliu.

Vezi și: Directiva europeană care modifică salariile românilor a ajuns la Ministerul Muncii. Ce scenarii sunt în discuție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare