sursa foto:  Pexels

Cât vor plăti românii pentru mielul de Paști în 2024. Carnea la caserolă, la dublu față de prețul pentru animalul viu

Mielul de Pași, mai scump decât în 2023! Zilele acestea, un fermier român a vorbit despre cât va ajunge să coste un kilogram de carne, ca urmare a inflației. Cei care vor să facă preparate tradiționale trebuie să-și pregătească buzunarele!

Fermele din România se confruntă cu un mare deficit al forței de muncă. A început sezonul în care se nășteau, altă dată, o mulțime de animale, dar anul acesta nu vine deloc cu vești bune. Un crescător mare susține că va avea aproximativ 140 de miei.

Prețul mielului de Paști va crește

Fermierul care activează de jumătate de secol în domeniu susține că mielul de Pași ar putea costa 20 de lei, viu. Cei care nu vor să sacrifice animalul ar putea plăti chiar și 40 de lei pentru un kilogram de carne la caserolă! Pentru a justifica creșterea de preț, românul spune că și mâncarea s-a scumpit, iar fermierii trebuie să-și recupereze investiția.

„Anul acesta, carnea de miel, aproximez să fie undeva între 20 de lei în viu și 40, poate şi peste în carcasă, puțin mai scumpă față de anii trecuți. Este şi investiția mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje toate cresc, e normal că și preţurile să fie mai mari.

Cumpăr porumb din altă parte, în câmp am foarte puțin, este suprafaţa mică, doar pentru consumul propriu, dar pentru ele cumpăr cu tona. Preţurile sunt în funcție de cum găsesc; de la un leu, un leu douăzeci dacă mai am norocul să găsesc și sub un leu e și mai bine, dar depinde și de porumb; unul îl mănâncă şi se cunoaște, altul îl mănâncă și degeaba, adică nu are caloriile necesare”, completează fermierul”, a spus bărbatul pentru Radio Reșița.

CITEȘTE ȘI: Două alimente eliminate de Guvern de pe lista produselor cu prețuri plafonate. Unul dintre ele este foarte util pentru gospodine

Când pică Paștele ortodox în 2024

Paștele este o sărbătoare care are data variabilă și se calculează în funcție de luna plină a echinocțiului de primăvară. În 2024, Paștele Ortodox va fi pe data de 5 mai, iar Paștele Catolic, pe data de 31 martie. Ca urmare, mielul va trebui cumpărat la început de mai, final de martie, în funcție de religia fiecăruia.

Floriile ortodoxe vor fi pe data de 28 aprilie, iar cele catolice, pe 24 martie. După datele menționate, începe Săptămâna Patimilior, moment extrem de așteptat de credincioși și plin de evenimente religioase, prilej cu care preoții vor ține slujbe speciale.

CITEȘTE ȘI: O româncă a fost prinsă cu mielul în bagaj, la aeroport! Zeci de kilograme de drob, carne de miel, dar și porc urmau să ajungă în Italia

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare