catalin predoiu

sursa foto:  Digi 24.ro

Cătălin Predoiu pune punctul pe ‘i’: ‘Procurorii trebuie să discearnă până unde ajunge colegialitatea, unde trebuie să o lași deoparte. Oricum legea e egală pentru toți, colegi, necolegi, asta e’

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ).

Întrebat cum arată proiectul pentru desființarea Secției speciale, liberalul a arătat: „Am înființat o nouă structură, cum se spune, și am folosit ierarhia Ministerului Public, adică Parchetul General are o anumită competență prin Secția de urmărire penală și criminalistică, structură preexistentă, și parchetele de pe lângă curțile de apel activitatea în teritoriu, la nivelul judecătoriilor, tribunalelor, parchetele de pe lângă judecătorii, tribunal militar, parchet de pe lângă tribunal militar, prin procurori anume desemnați”.

 

Sunt selectați de CSM și procurorul general anumiți procurori pe bază de experiență și vechime care se ocupă și de aceste cauze cu magistrați, care sunt mai sensibile. De ce experiență și vechime? Pentru că trebuie să ai cumva înțelepciunea necesară să discerni până unde ajunge colegialitatea, unde trebuie să o lași deoparte. Oricum legea e egală pentru toți, colegi, necolegi, asta e. E nevoie acolo și de experiență să vezi bine unde e o faptă penală și unde nu e de fapt. E nevoie de moderație, e nevoie de echilibru, e nevoie, dacă vreți, de o forță de a stăpâni puterea asta a legii pe care dânșii o au și care e o putere colosală în mod deosebit față de cei care sunt mai tineri și care încă învață”, spune ministrul Justiției.

 

Procurorii respectivi nu sunt selectați de Ministerul Justiției, a adăugat Cătălin Predoiu.

Îi selecționează plenul CSM și îi supune pe listă procurorului general și el decide, acceptă sau refuză motivat. E un alt sistem decât l-am gândit noi în proiectul inițial. Este un sistem care a rezultat din amendamentele primite de la CSM, iar CSM face aceste verficări pe bază documentară, deci cere documente, cere relații de la parchetele respective, studiază cumva problema, adică nu pur și simplu arbitrar pune degetul pe câte unul sau pe câte altul din procurori”, a explicat oficialul.

Întrebat cum primește procurorul un astfel de dosar, el a continuat: „Așa cum a primit și celelalte dosare, pentru că procurorii lor ierarhic superiori sunt prim-procurorii de la parchetele de pe lângă curțile de apel, respectiv procurorul-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare