sursa foto:  Kyiv Post

Cererea lui Volodimir Zelenski pe punctul de a fi refuzată: Amplasarea acestora pe teritoriul non-NATO ar necesita discuții cu alți membri ai blocului

Ucraina nu poate primi, cel puțin deocamdată, sistemele de apărare antiaeriană Patriot, au transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz, precizând faptul că furnizarea unor astfel de sisteme unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării şi a pieselor de schimb, precum şi instruirea soldaţilor.

 

 

 

”Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin.

”Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă”, a declarat Scholz, adăugând că guvernul său nu a ”extins această ofertă” către Kiev.

Germania ”oferă deja un mare sprijin Ucrainei”, a declarat Stoltenberg, care a subliniat că furnizarea unor astfel de sisteme unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării şi a pieselor de schimb, precum şi instruirea soldaţilor.

Anterior, înainte de o reuniune a miniştrilor de externe ai Alianţei la Bucureşti, şeful NATO a declarat că furnizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot către Ucraina este posibilă, aminteşte DPA.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică de atacurile ruseşti.

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un „sistem pur defensiv”, astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.

Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare